2021-07-26T14:01:51+02:00 26. јула, 2021. 12:44 |

У Великом Градишту 55. Аласке вечери

Протеклог викенда одржане су Аласкe вечери, манифестација са најдужом традицијом у општини Велико Градиште, која се ове године одржава 55. пут.

Далеке 1965. године група аласа окупила се на ушћу Пека и уз пригодно дружење обележила свој дан уз чувену аласку чорбу. Тако се родила идеја да се сваке године у летњим месецима обележи дан неуморних „дунавских вукова“ по којима је Градиште познато од давнина. Током свог животног пута Аласке вечери су градиле препознатљиви стил, добиле су своју химну и свој грб, а мештани Великог Градишта, као и многобројни гости који долазе са стране, целе године са нестрпљењем ишчекују најважнији догађај.

Ове године, два фестивалска дана испуњена су многобројним догађајима, a Организациони одбор трудио се да главна тема свих такмичења буде Дунав и живот аласа као симбол повезаности велике, моћне реке и човека који је препознао сву његову снагу и лепоту.

Ове године у пецању су се такмичили најмлађи, који су подигли заставу манифестације, одржана је градиштанска бућка и ноћно пецање шарана. Након 38 сати такмичења уловљена су 102 шарана укупне тежине 425, 5 кг. Градиштанци су уживали у дегустацији рибље чорбе у градском парку где је одржано традиционално такмичење у кувању овог специјалитета. Жири састављен од еминентних људи из света угоститељства бодоваће је изглед, укус, боју, густину и заљућеност сваке чорбе.

Аласке вечери затворене су концертом Лексингтон бенда.

 Фото: ТО Велико Градиште