2020-02-25T10:36:15+01:00 25. фебруара, 2020. 10:36 |

У Великом Градишту: Бисер континенталног туризма

Туристичка организација Општине Велико Градиште наступила је на 42. међународном сајму туризма у Београду самостално. Презентација је била мултимедијална, а туристичке потенцијале општине Велико Градиште представили су директорка Туристичке организације Дајана Стојановић и заменик председника Општине Слађан Марковић, који је за 2. март најавио званично отварање обновљене Рамске тврђаве, уз присуство председнице Владе Републике Себије Ане Брнабић.

                                     СРЕБРНО ЈЕЗЕРО 

Велико Градиште својим изгледом, историјом и занимљивошћу последњих година и те како привлачи госте из целе Србије и све више из иностранства и суседне Румуније.

Дајана Стојановић

Најбитније информације о Великом Градишту и његовој околини могу да се добију у Туристичкој организацији, али и Народном музеју, Народној библиотеци „Вук Караџић“ и од самих Градиштанаца који су увек љубазни домаћини. Оно на шта ће посебно скренути пажњу путницима намерницима је живописна архитектура централног Житног трга са зградом Општине, гимназије и цркве, преко 100 година стари парк са свим споменицима, Царевчево шеталиште које спаја Велико Градиште са Сребрним језером, реке Дунав и Пек. Ипак, како је на презентацији рекла директорка Туристичке организације Дајана Стојановић, жижа понуде је Сребрно језеро, бисер континенталног туризма Србије:

-Сребрно језеро је наш најзначајнији туристички потенцијал који са свим својим атракцијама, плажама, аква парком, туристичким бродовима и спортским теренима сваке године првлачи све већи број туриста. Многобројни угоститељски објекти и објекти домаће радиности у току сезоне имају пуне руке посла. На овом Сајму представљене су могућности за фантастичан одмор који посетиоци могу да имају у општини Велико Градиште.

Низ је могућности које туристи могу да искористе на Сребрном језеру. Осим купања у језеру, ту је аква парк, туристички бродови за пловидбу Дунавом до Рамске и Голубачке тврђаве, спортски терени за рекреацију, могућности бављења воденим спортовима, рекла је Дајана Стојановић и додала:

-Оно што је још битно за нас јесте да смо у јануару и фебруару ове године издали око 1000 резервација за ваучере које даје Влада Републике Србије. То значи да ми већ сада имамо резервисано око 5000 ноћења за предстојећу сезону.

У туристички потенцијал општине Велико Градиште, осим капацитета Сребрног језера, спада и низ других садржаја. Један од њих оличен је у манастиру Нимник који је покретач све масовнијег верског туризма.

                                         РАМСКА ТВРЂАВА

Слађан Марковић

Заменик председника општине Велико Градиште Слађан Марковић,  на презентацији на Сајму у Београду посебно је представио још једну незаобилазну туристичку дестинацију овог краја, недавно обновљену средњовековну турску тврђаву лоцирану на самој обали Дунава:

 

-Акценат овогодишње презентације је Рамска тврђава. Зидао је турски владар Бајазит Други у 15. веку, деда Сулејмана Величанственог. Кренули смо са обновом 2013. године заједно са турском агенцијом ТИКА и, за почетак, осветлили Рамску тврђаву, тада још руинирану.

Реконструкција тврђаве завршена је прошлог лета. Од августа када је отворена, посетило је око 10.000 туриста:

-Најлепши заласци сунца и сутони су у Раму, где је Дунав широк 4,1 километар, а приликом заласка сунца са погледом на банатску равницу изгледа још шири, рекао је Слађан Марковић и додао да ће једина уклесана непотопљена табла из Трајановог времена посвећена богу Јупитеру  довести Рам на Унескову листу културне баштине.

Заменик председника Општине Велико Градиште је на презентацији на 42. међународном сајму у Београду говорио и о пројектима за развој туризма у општини Велико Градиште:

-Туризам је специфична грана привреде и да би сте имали туристичку понуду требало би да сложите више фактора, било да су то природне лепоте, богата историја или културно наслеђе, манифестације које трају дуже време или гастрономска понуда. Постоји једна дестинација у Србији која има све то. То је наше Велико Градиште, млада туристичка дестинација великог потенцијала у који се пуно улаже. Добићемо полетно слетну стазу која ће за неколико година ући у породицу аеродрома и туристи ће нам долазити авионима. Пројекат заштите Сребрног језера подразумева изградњу прстена од 28 километара у шта се улаже 4 милиона евра. То је гаранција да ће туристи моћи да се купају у здравој средини, у чистој води и уживају у благодетима летње сезоне. Шетно бициклистичка стаза је такође велики пројакат јер кроз нашу општину пролазе две велике бициклистичке трке и ове године планирамо да завршимо стазу која ће да их одведе до Голупца и даље до Црног мора.

У општини Велико Градиште пуно се улаже у развој спортског туризма. Већ неколико година на Сребрном језеру ради кошаркашки камп за младе Милоша Теодосића, а ту су и планови за изградњу нове спортске хале и Националног веслачког центра.

Манифестације

Богато културно-туристичко лето је посебан туристички производ и врло битан потенцијал општине Велико Градиште, каже директорка Туристичке организације Дајана Стојановић:

-Културно лето доводи велике групе посетилаца који наменски долазе да би учествовали на тим дешавањима. Неке од најзначајнијих манифестација и догађаја су Фестивал цвећа и меда, Уранак фестивал, Царевчеви дани, Аласке вечери, Пасуљијада, Рамски сутони, Гитаријада, СИЛА фест и многобројне спортске активности попут циклокроса, пливачког маратона и полумаратона, међународног шаховског турнира, првенства у одбојци на песку и многих других.

 

Манастир Нимник

Рамска тврђава