У Великом Градишту одржан је састанак поводом анализе протекле туристичке сезоне и припрема за наредну.Општи је утисак да је ово била изузетно успешна сезона, као и постсезонски период који још увек траје. Скупу су, поред председника Oпштине Драгана Милића, присуствовали руководиоци јавних служби, аутопревозника „Arriva“и угоститељи који послују на Сребрном језеру.

Своје активности представили су директори Туристичке организације, Спортског и Културног центра, Народне библиотеке, представници Одељења за инспекцијске послове, Одељења за привредни и економски развој и дијаспору и Одељења за урбанизам, комунално стамбене и имовинско правне послове.

Главниносилац туристичких активности у локалној самоуправи, Туристичка организација општине, потврдила је добре резултате о чему говоре и изнете бројке. Ове године повећан је број издатих рачуна као и наплата боравишне таксе па је Општина до сада инкасирала два милиона динара, док је број страних туриста порастао за хиљаду.

Поред изузетно успешног наступа на Међународном сајму туризма у Београду, туристички потенцијали општине представљени су и у Темишвару и Бањи Херкулани.

Кроз пројекат Министарства трговине, туризма и телекомуникација ради се на постављању туристичке сигнализацијекоја ће обухватити Доње Подунавље, а самим тим и Општину Велико Градиште, па ће наредне сезоне путници имати обавештења о локалитетима и садржајима туристичке понуде. На одличан пријем наишла је одлука предузећа „Arriva“ да, први пут ове године уведе посебну аутобуску линију од Великог Градишта до Сребрног језера коју је користило око три хиљаде путника.

Туристичку понуду употпунио је, највећим делом, и спортски туризам, а директор Спортског центра најавио је могућност коришћења нове спортске хале на Сребрном језеру за припреме репрезентације и за потребе гостију пансиона.

Понуду је обогатило и Културно лето које је привукло бројне посетиоце, а туристима пружило разнолик садржај кроз културне, спортске и забавне манифестације.

Похвале суна састанку, изречене и за одржавање чистоће у граду и туристичко-спортском комплексу док је актуелан проблем наплате боравишне таксе у појединим објектима, па су за исте поднете и пријаве. Капацитете у постсезони попуниле су учестале школске екскурзије, али је у овом периоду уочен проблем мањка пратећих садржаја. Са дефицитом кадрова сусрели су се угоститељи, који су прихватили сугестију да се укључе у програм дуалног образовања како би обезбедили квалитетну услугу за госте.

 

Стајалиште „дунавских лепотица“

Значајне напоре на обогаћивању туристичке понуде и инфраструктуре чини и Одељење за привредни и економски развој и дијаспору које тренутно учествује у два пројекта прекограничне сарадње. У плану је мапирање пешачких стаза и активирање сениорског туризма. Стаза здравља биће опремљена фитнес справама, а водиће од Сребрног језера до града. Промоција туризма кроз IТ област обухватиће шест портала са андроид апликацијама, попут туристичког водича. У току је измештање пристана за путничке бродове из Рама у Велико Градиште које ће бити завршено до краја године па ће Велико Градиште поново бити стајалиште дунавских лепотица на путу до Црног мора.

 

Председник Општине Драган Милић мишљења је да је сезона протекла веома успешно, али да треба тежити бољем и акценат ставити на нове садржаје. Такође, како је рекао, хигијена мора бити на врхунском нивоу. Поред уређења постојеће плаже, радиће се и на њеном проширењу до аутокампа. Он је најавио и изградњу још једног водоскока који ће допринети чистоћи воде и улепшати језеро као и једног већег базена у оквиру Силвер лејк аква-парка. Милић је предложио и бесплатну локацију за продавце производа домаће радиности на Сребрном језеру.Што се туристичке понуде тиче, председник Општине најављује јачи маркетинг и повезивање са локалитетима у окружењу: од Рамске тврђаве, Сребрног језера, Виминацијума, Љубичева, Голубачке тврђаве до Лепенског вира као и заједничко учешће на Међународном сајму туризма у Београду. Туристичке презентације потребно је проширити и на румунске градове Решицу и Лугош који су веома заинтересовани за овај крај.

Share.

Comments are closed.

Skip to content