Биљана Миловановић Живак и Милена Димитријевић

Књижевни позив разбија вео монотоније

Национални дан књиге, 28. фебруар, на пригодан начин обележен је у Народној библиотеци „Вук Караџић” у Великом Градишту. Имајући у виду да је текућа година период када се навршава седамнаест деценија од оснивања првог великоградиштанског читалишта, један у низу догађаја којим се обележава ова значајна  годишњица било је гостовање Биљане Миловановић Живак, књижевнице, уреднице часописа “Браничево” и професорке  књижевности у Пожаревачкој гимназији.

Ученици Средње школе „Милоје Васић“ у Великом Градишту

Сјајно осмишљен сусрет са пожаревачком књижевном стваратељком, одисао је пријатном атмосфесором, док је захваљујући сарадњи са Средњом школом „Милоје Васић“ у Великом Градишту, догађају присуствовало више од педесет ученика, њихових професора и библиотекара. Домаћин и модератор Милена Димитријевић, директорка библиотеке „Вук Караџић”, допринела је да сусрет са Биљном Миловановић Живак буде непосредан и протекне не само у  представљању богатства стваралачког опуса гошће из Пожаревца, већ открије и њен широк спектар активности на пољу књижевности и културних дешавања. Гости овог занимљивог догађаја упознали су и професорску каријеру књижевнице, ангажовање у радионици Креативног писања кроз коју промовише и негује читалачку и списатељску културу код младих, њеном уредничком искуству и бројним књижевним фестивалима на којима је учествовала и награђивана. Сама књижевница акцентовала је лепоту како професорског, тако и књижевног позива, који су јој отворили далекосежнији и лепши видик од овог свакодневног који је прекривен велом монотоније.

По сабирању утисака остаје  чињеница је да је гостовање једне од тренутно најактивнијих и најзначајнијих завичајних аутора представљало и својеврсну презентацију културне баштине Браничевског округа али и сјајан увод у низ сличних манифестација којима ће Народна библиотека „Вук Караџић” у Великом Градишту обележити 170 година од оснивања.

В.Винкић

Фото: Архив Библиотеке „Вук Караџић”

Великом Градишту

Share.

Comments are closed.

Skip to content