– Grand Prix овогодишњег „СИЛАФЕСТ“- а припао је остварењу „Once Haumon“ Mohameda Ehsania из Ирана, а „Златни талас“  отишао је у руке Шпанца Santiaga Alcazara за филм “Flamenco Madrid” –

 


 

Туризам и екологија су једна целина

Проглашењем победника и доделом награда у петак је на летњој сцени у Великом Градишту  завршен јубиларни 10. фестивал туристичког и еколошког филма „СИЛАФЕСТ 2018“.  На овогодишњем Фестивалу који је отворен 26. августа, од 180 пријављених жирију и публици приказана су 72 остварења аутора из читавог света, међу којима су се, између осталих,  нашла и дела аутора из Перуа, Абу Дабија, Пакистана, Чилеа, Индије, Ирана…

Овом приликом најпре су додељене посебне награде и признања о чему је образложење саопштио председник жирија Kolin Artur. Посебно признање жирија припало је остварењима  “Week ends in Gdansk!“ и „Непознато а наше“. Посебно признање за најбољи интеркултурални филм припало је остварењу “Turn on your story”, док је признање за уметнички живот пун трансформација припало Раифу Ферхатовићу.

На овогодишњем Силафесту наградe „Бели багрем“ освојили су филмoви „Love somer macao“, „Catalonia by Oliver Astrologo“, „Florence“, „Diner with Georgia“, „Once Haumon“ и „Voyager Colors of Peru“. У категорији „Плави Дунав“ награђена су остварења „Peru, The Richest Country in the Word“, „Next Stop“, „The Fight for the Arctic“, „VR Mersin“, „Land of Pakistan“, „Toledo – Venta de Aires“ и „Национални парк Уна“. „Сребрни Пинкум“ за најбољи српски туристички  филм припао је делу „Adio Sole”, а Златни остварењу „City break, Novi Sad“. „Сребрни Пинкум“ за најбољи српски еколошки филм ове године није додељен, док је „Златни Пинкум“ у овој категорији припао филму “Hill“.

Љиљана Черовић, представица Туристичке организације Србије и чланица Савета „СИЛАФЕСТ 2018“ имала је ту част да уручи главна фестивалска признања. „Сребрни талас“ за најбољи еколошки филм припао је делу „Worm” Abrora Samugjanova iz Uzbekistana, док је „Златним таласом“ награђен филм  “The Python Code” немачког аутора Andreasa Ewelsa. „Сребрни талас“ за најбољи туристички филм жири је доделио остварењу „Catalonia by Oliver Astrologo“ Шпанца Oliverа Astrologа, док је „Златни талас“ отишао у руке Santiaga Alcazara, такође Шпанца за филм “Flamenco Madrid”.

Grand Prix овогодишњег Силафеста припао је остварењу „Once Haumon“ Mohameda Ehsania из Ирана, а уручио га је Драган Милић председник Општине Велико Градиште  и председник Уметничког савета Силафеста који је потом и званично затворио фестивал рекавши да овај фестивал даје велику поруку да су туризам и екологија једна целина и да су неодвојиви.

-Такође, јако је важно шта ми чинимо за своју средину, за планету Земљу, јер нам се то враћа, а ми у Великом Градишту чинимо много и да нам то буде стална водиља али и порука овог Фестивала. Наша жеља је да се гости који овде дођу једном  поново врате. Зато желим да се сви овде видимо и наредне године, али и да дође још много нових људи из света филма, рекао је Милић.

Великом броју окупљених заљубљеника у еколошки и туристички филм на летњој позорници крај саме обале Дунава обратио се и господин Бошко Савковић, извршни директор Силафеста поручивши да Дунав треба чувати.

Последњи тренуци јубиларног Феста у Великом Градишту окончани су пројекцијом победничког филма, заједничким фотографисањем награђених и интонирањем песме „Востани Сербие“.

 

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content