Протекли викенд у Великом Градишту био је у знаку првог Пливачког маратона. Учествовало је стотину такмичара из Србије и иностранства, старости од 11 до 76 година, међу којима је било 28 дама и 63 мушкарца.

Котизације за учешће није било захваљујући подршци Општине Велико Градиште, Спортског савеза општине Велико Градиште и других спонзора.  Иначе, организатори су Спортски савез Општине Велико Градиште и Савез за даљинско-маратонско и мастерс пливање Србије, уз подршку сертификованих спасилаца из Пожаревца и Смедерева, Кајакашког клуба из Костолца и Маратон тима „Пожаревац“.

У суботу, 15. септембра, у подне је дат знак за почетак трке која је била финална и бодовала се у оквиру српског „Srb Open Cup“ – а, који иначе броји више од 23 трке у време летњег периода. Пливало се 3.000 метара, и то два круга испред пожаревачке плаже.

Сви такмичари добили су финишерске медаље за испливану трку, окрепу након трке, мајице за успомону и остале пригодне поклоне спонзора.

Победу у апсолутној мушкој категорији однео је најбољи српски маратонац на отвореним водама Тамаш Фаркаш, са временом 00:34:57:57, а у женској Јелена Јечански, најбоља српска маратонка на отвореним водама, са временом 00:38:29:40.

Технички део организације спровели су Александар Жегарац из Пожаревца, Драган Керкез из Београда, испред Савеза за даљинско – маратонско и мастер пливање Србије и Душан Бановић испред Спортског савеза Велико Градиште.

На идеју о Пливачком маратону на Сребрном језеру дошао је наш суграђанин Жегарац, препознатљив као истински заљубљеник у маратонско пливање и триатлон, такође учесник више маратона у пливању и трчању, како у земљи тако и иностранству. Александар је подједнако препознатљив и по настојању да промовише овај олимпијски спорт и приближи људе отвореним водама и подстакне их да више брину о свом здрављу Последњи у низу његовог наступа било је европско мастер маратонско пливање на Бледском језеру, у Словенији, почетком септембра ове године.

Р. Н.

Share.

Comments are closed.

Skip to content