У Археолошком парку Виминацијум од 24. до 26. јуна биће одржан први интернационални фестивал савременог плеса „ReMOVING Borders“, односно „померање граница“ у оквиру пројекта „Dancing History“.

На конференцији за медије, помоћница градоначелника Пожаревца Марија Влајовић је истакла да је Град увек подржавао сјајне пројекте, нарочито оне у којима су укључени млади људи и изразила наду да ће ова сарадња дуго трајати.

Ради се о large scale пројекту који је суфинансиран из програма Креативна Европа. У пројекту учествују 13 партнера из 11 земаља и Србија је једина земља ван ЕУ која учествује на пројекту.

-Циљ пројекта је повезивање савременог плеса, археолошког локалитета и локалне заједнице, а плесни партнери из различитих делова Европе поред Виминацијума наступиће и на другим европским локалитетима, наглашава менаџер комуникација на пројекту Стефан Станчић.

О главном и пратећем програму фестивала у Виминацијуму говорила је пројектни менаџер и директор Фестивала др Јелена Анђелковић Грашар. Према њеним речима ради се о пројекту који се тиче локалне заједнице и у великој мери укључује креативне суграђане.

-На овом фестивалу биће представљени перформанси нове продукције, а ради се о представама које су инспирисане Виминацијумом, Костолцем, Пожаревцем и околином и свим оним људима које су партнери на пројекту овде упознали. На свему овоме радили смо интензивно од фебруара кроз различите радионице и упознали смо много младих креативних људи. Увод у фестивал десиће се вечерас, где ће нам се на великом платоу у Табачкој чаршији представити Плесни клуб „Болеро“. Такође, видећете перформанс чешке групе „420 људи“, који раде са нашим уметником Душаном Томашевићем и то ће бити конгломерација савременог плеса и акционог сликања, казала је Анђелковић Грашар.

 У понедељак, 24. јуна биће одржана конференција „Од идеје до креативне Европе“, отворени јавни час савременог плеса и организована тура обиласка Виминацијума. Такође, наступиће Плесни клуб „Болеро“, а главни перформанс на амфитеатру резервисан је за чешку групу „420 људи“. Сутрадан, 25. јуна у јутарњим часовима одржаће се кинетичка радионица плеса са Деридом, гостима из Бугарске, затим следи радионица старих заната, промоција филма о завичајном окружењу, аутора Бранке Пражић у Лимес парку и изложба слика УЛИС „Спектар“ на Таверни. Уследиће музичко – поетско вече Бранке и Бранка Пражића, концерт Саше Ковач бенда и перформанс са светлосним ефектима бугарске групе „Дерида“ у маузолеју.

Трећи, последњи дан фестивала обележиће конференција посвећена ромској заједници, радионице, вођена тура, наступ Музичке школе „Стеван Мокрањац“, перформанс шведске групе „IlDance“ у амфитеатру. Програм се завршава ромском вечери.

                                                                                                Д.Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content