У археолошком парку Виминацијум, одржана је четврта редовна седница Скупштине Олимпијског комитета Србије, у олимпијском циклусу Токио 2020.

Председник ОКС Божидар Маљковић, поздравио је све чланове Скупштине и захвалио се директору Археолошког института у Београду  и Археолошког парка Виминацијум, др Миомиру Кораћу, као и градоначелнику Пожаревца Банету Спасовићу, на гостопримству, подршци и сарадњи приликом организације годишње скупштине ОКС.

-Годинама уназад организовали смо седнице у већем броју  градова наше земље. Сматрали смо да је Виминацијум право место за наше годишње окупљање, с обзиром на то да овај Археолошки парк представља прави бисер наше земље и својеврсно светско чудо данашњице. Управо је олимпизам платформа која служи и за промоцију културно-историјског наслеђа, а ово место јесте једно таквих, рекао је Маљковић.

Значај овог догађаја, који је још једна промоција Археолошког парка Виминацијум, истакао је и др Миомир Кораћ.

-Ви би требало да будете узор деци, да изнедрите нове олимпијце, да они освоје и пренесу  глас ове наше земље. Сигуран сам да ћете имати снагу и памет за то, рекао је др Кораћ.

Велику подршку у организацији овог догађаја пружила је локална самоуправа Пожаревца, а градоначелник Спасовић и председник ОКС Маљковић су уочи седнице Скупштине одржали  састанак и разменили плакете и захвалнице.  Спасовић је истакао да је Пожаревац поносан што је отворио своје капије за најзначајније спортске раднике наше државе, чланове скупштине Олимпијског комитета Србије и упознао присутне са напорима које Град улаже у развој спорта.

– Свесни да се љубав према спорту усађује од малих ногу окренули смо се ка подизању и обнављању инфраструктуре која би користила младим спортистима, али и старијим рекреативцима за упражњавање своје активности. У протеклом периоду изградили смо терене  за мале спортове у Касидолу, Барама, Бубушинцу, Набрђу, Пољни, реновирана је Спортска хала у Костолцу, урађени су фитнес терени на отвореном у Пожаревцу, Костолцу, Љубичеву, реконструисан пожаревачки Хиподром, обновљене фискултурне сале по школама и још много тога. Ове године приводимо крају капиталну реконструкцију Спортског центра Пожаревац, који је након обновљене дворане и нових подлога на отвореним теренима, добио и балон халу. Да се озбиљно приступа унапређењу услова за развој спорта и усмеравању омладине ка здравом начину живота говори податак да се из градског буџета за ове прилике издваја око 160 милиона динара на годишњем нивоу, рекао је Спасовић и додао:

-Нарочита ставка нам је школски спорт, јер знамо да се управо у том узрасту дете које брзо трчи или вешто барата лоптом, одлучује да ли ће се спортом и професионално бавити. Уколико се то и не деси, остаје корист  бављења спортом у циљу  сопственог задовољства, док друштво добија вредне и упорне младе људе, чему их спорт може научити боље него било која друга област. Наша визија и циљ је да у годинама пред нама сваком детету омогућимо  да се бави спортом који жели, створимо  и најбоље услове за рекреативце врхунске спортисте. Осим спортских резлтата битно је и подстицање спортског духа, пријатељства међу супарницима на терену и репрезентовања своје земље у свету, рекао је Спасовић.

На седници су усвојени извештаји о раду , финансијски извештај  и извештај Надзорног одбора за 2018. годину, као и финансијски план за 2019. годину.

И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content