Првог дана Нове године по јулијанском календару почиње сезона културних и традиционалних манифестација у жагубичком крају. Тако је било и 14. јануара ове 2020. године.

У насељу Вуковац одржана је прва у низу, манифестација „Старци” које је обичајног карактера и датира из предхришћанског периода. Након дочека православне Нове године, по дугогодишњој традицији у Вуковцу, „старци“, односно прерушени мештани су прошетали селом како би отерали „зле силе“.

Организатори манифестације су били Туристичка организација општине Жагубица и Месна заједница „Борац“ Вуковац, уз низ спонзора. Покровитељ је била Општина Жагубица. Помоћник председника Општине Жагубица, Душан Милосављевић је о овој манифестацији којој је присуствовао, рекао да „настоји да очува обичаје и културни идентитет народа хомољског краја“.

Старци или коледари су били обичај који изумире и имали посебан значај у многим насељима Источне Србије. Обнављањем обичај се одржао до данашњих дана у насељу Вуковац јер је прерастао у манифестацију обичајног карактера. Назив коледари потиче од имена словенског бога Коледа. Обичај је да од Божића до Богојављења колона младића са карактеристичним маскама и штаповима иде од куће до куће, џарају ватру и певају коледарске песме изводећи при томе разне магијске радње да би се отерале зле силе, са жељом да се призове добро здравље као и напредак укућана. Коледари заузврат добијају поклоне, односно намирнице.

Share.

Comments are closed.

Skip to content