Свечаном академијом у ОШ „Дуде Јовић“ у Жабарима, обележен је 8. октобар, Дан ослобођења и Дан Општине Жабари. Скуп је отворио председник Скупштине општине Дејан Адамовић нагласивши да је 8. октобра пре 78 година општина Жабари ослобођена од фашистичке окупације и да прослава овог важног датума представља одавање почасти свим прецима који су се храбро борили са слободу, уписујући своја имена и своју храброст у славну историју српског народа.

Гости на свечаности

-Зато овај дан за нас има посебан значај јер нас обавезује да се угледамо на наше славне претке и да се храбро боримо да генерацијама које долазе створимо боље и лепше услове за живот. Није увек лако савладати све препреке, потребно је много труда и рада, али је посебно задовољство када видимо да идемо у корак са временом и решавамо проблеме садашњице са којима се сусрећемо. У протекле скоро три године водили смо битку првенствено да сачувамо здравље и животе наших грађана. Пандемија корона вируса утицала је на све животне токове у читавом свету, али упркос недаћама које су нас задесиле успели смо да реализујемо многе пројекте од изузетног значаја за свакодневни живот и функционисање, да донесемо важне одлуке и будемо увек на услузи свим грађанима наше општине. Зато је посебно задовољство да се поново срећемо у једној свечаној и слављеничкој атмосфери. Вођени истим циљевима и у наредном периоду трудићемо се да оправдамо све оно што смо до сада урадили, али и да заједничким снагама наставимо да радимо још више и боље, рекао је Адамовић.

                                                                 У КОРАК СА ВРЕМЕНОМ

Честитајући празник грађанима, председник Општине Јован Лукић је истакао да је општина Жабари одувек била на раскрсници важних путева, али са одлучним и храбрим грађанима који су увек бирали прави пут којим треба кренути, увек настојећи да тај пут буде најбољи за генерације које долазе.

Октобарску награду Новици Тончеву уручио је Јован Лукић

-Далека прошлост али и сва скорашња дешавања оставили су дубоке трагове у свим нашим местима, а ми се трудимо да учећи на туђим грешкама као и коришћењем иновативних решења будућим генерацијама стварамо боље услове за живот. Општина Жабари одувек је била на раскрсници важних путева, данас до нас долазите новим и сређеним путевима, а овогодишњи Дан Општине обележавамо у још лепшој и уређенијој средини. Све зацртано смо успели да урадимо захваљујући добром планирању, одличној сарадњи са ресорним министарствима и председником Србије Александром Вучићем. Свакодневне победе, како велике тако и оне мале буде вољу и ентузијазам да сви заједно наставимо да се боримо да општина Жабари буде достојно место за живот и рад наше деце, али и будућих генерација, нагласио је Лукић.

Наступ Неде Николић и маестра Александра Аце Софронијевића

                                                            ОКТОБАРСКА ПРИЗНАЊА

Поводом празника, Октобарску награду као највише признање за изузетан допринос у развоју и афирамцији општине Жабари у 2022. години, председник Општине Јован Лукић уручио је министру без портфеља задуженом за развој недовољно развијених општина Новици Тончеву.

Добитници Октобарских плакета су:  Предузеће за откуп пољопривредних сировина „Панта клас“ из Александровца, Етно секција „Златни вез“ КУД-а Александровац, Црквена општина Жабари, Удружење особа ометених у развоју „Кључ“ Жабари и Центар за културу „Војислав Илић Млађи“ за 20 година од оснивања. Признања је уручио председник СО Дејан Адамовић.

Добитници Октобарских плакета

Заменик председника Општине Игор Чолић уручио је Октобарске захвалнице: Немањи Трујићу из Влашког Дола, Периши Стевановићу из Витежева, Дејану Пенчићу из Породина, Стеви Царићу из Четережа и Микици Јенићу из Миријева. Посебну захвалницу за пензионисане раднике у Општинској управи, начелник Небојша Миловановић уручио је Милици Милановић из Жабара.

Награђени Октобарским захвалницама

У име награђених обратио се министар Новица Тончев који се захвалио на вредном признању, које како је рекао представља подстрек и обавезу да у наредном периоду још више помогне грађанима општине Жабари у њиховим настојањима да уђу у ред развијених средина.

-Грађанима бих честитао празник и пожелео бољи живот, а општинском руководству да слуша грађане и ради у њиховом интересу, поручио је Тончев.

Посебна захвалница пензионисаној Милици Милановић

Свечаности су присуствовали шефица Кабинета министра без портфеља задуженом за развој недовољно развијених општина Јелица Трифуновић, народни посланици Ана Миљанић и Верољуб Арсић, градоначелник Пожаревца Саша Павловић, представници општина из браничевског и поморавског округа, цркве, војске, полиције, директори јавних предузећа и установа. У културно – уметничком програму наступили су драмски уметници Маја Колунџија и Александар Лазић, уз музичку пратњу солиста Катарине Богдановић, Неде Николић и Александра Софронијевића. Њима је захвалнице уручио председник Општине Јован Лукић.

Учесницима програма захвалнице је уручио председник Општине

                                                                                                Текст: Дарко Динић

                                                                                                Фото: Владан Милић

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content