Гости на манифестацији

У порти цркве Вазнесења Господњег у Жабарима, 14. јуна, по први пут је одржана манифестација „Дан борбе против беле куге“. Циљ је повећање наталитета и позитиван природни прираштај у Србији, као и да се упозори јавност на проблем наглог пада наталитета и великог одлива људи из овог краја у иностранство.

У име Општине Жабари добродошлицу гостима пожелео је заменик председника Општине Саша Беговић истакавши да се овом манифестацијом подиже глас о проблему са наталитетом.

Калиграфска и сликарска радионица

-Сваком домаћину је пуно срце када му је кућа пуна правих пријатеља. Окупили смо се да славимо живот и пошаљемо јаку и важну поруку која иде уз дечију грају и радост, рекао је Беговић.

ПОНОСНИ НА ПОРОДИЦУ

О феномену „беле куге“ говорио је повереник манастира Хиландар и председник Свеправославног националног савета и Свеправославног кампа пријатељства Милош Стојковић.

-Поштујемо и волимо све, али ми који верујемо у Христа и који идемо путем Светога Саве знамо да породицу чине отац, мајка и деца, не ништа на средини и не ништа друго. Деца су највеће богатство и ова игра, смех и радост су праве српске параде, а не неке друге. Сви треба да будемо поносни на породицу, православну веру и на нашу свету цркву, истакао је Стојковић.

Из програма

У оквиру ових настојања 2015. године настала је картица „Три плус“ са којом породице са троје и више деце добијају одређени попуст у фирмама које су прихватиле да учествују у овој акцији. Идејни творац манифестације Саша Стевић наглашава да је основна порука са оваквих скупова да се сви окренемо традиционалним породичним вредностима како би нас у будућности било више, јер будућност Србије је искључиво у рађању.

                         БЛАГОДАРНИЦЕ МАЈКАМА, НАГРАДЕ УЧЕНИЦИМА

Овом приликом Милош Стојковић је уручио благодарнице мајкама из општине Жабари које су у последње две године родиле три или више деце и то: Марији Живковић из Полатне, Милици Милорадовић Станковић, Оливери Чичић из Породина, Љиљани Јаношевић из Ореовице, Славици Милорадовић из Породина, Сандри Стојшић из Брзохода, Јованки Марјанов из Александровца, Данијели Вујчић из Сибнице, Јелени Милосављевић из Ореовице, Марији Стојаковић из Ореовице, Милици Лукић из Влашког Дола, Фатими Јовановић из Сибнице, Милени Тилић из Витежева, Бојани Пејић из Влашког Дола, Јелени Шишмановић из Породина, Анити Грујић Миленковић из Витежева, Кристини Аврамовић из Симићева, Јовани Благојевић из Симићева, Славици Одерковић из Породина, Јулики Стојановић из Жабара, Хелени Величковић из Витежева, Ани Мармарковић из Витежева, Драгани Пауновић из Влашког Дола, Ивани Никодијевић из Жабара, Анки Ани Алексић из Миријева, Емини Здравковић из Витежева, Славици Сарић из Ореовице, Надици Попов из Симићева, Милици Милосављевић из Влашког Дола, Славици Добросављевић из Кочетина, Зорици Стокић из Брзохода, Надици Бојић из Четережа и Александри Тиркић из Породина.

Са уручења благодарница

На литерарном конкурсу на тему „Лакше се пише када нас је више“ награђени су: Нина Давидовић, Софија Стојаковић, Андрија Петровић (млађи узраст), Јована Никодијевић, Лена Миловановић, Миљана Милошевић и Уна Марковић (старији узраст).

У оквиру манифестације децу су забављали Леонтина Вукомановић и Тијана Дапчевић, мађионичар „Чик трик“ из Костолца, маскоте „Зврк“ из Петровца на Млави и представници калиграфске и сликарске радионице. Химну „Боже правде“ извео је хор ОШ „Дуде Јовић“ Жабари, док је здравицу казивао Милија Радивојевић Баја. Такође, свој наступ су имали и малишани из вртића „Моравски цвет“, стихове песама рецитовале су Ивона Јовановић и Дарија Ћоралић, а у програму су учествовали и бенд Пожаревачке гинмазије и оркестар гитара Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Пожаревца.

Наступ Леонтине Вукомановић и Тијане Дапчевић

Манифестацију су помогли Свеправославни камп пријатељства и Свеправославни национални савет при манастиру Хиландар, Општина Жабари, Удружење „Борба против беле куге“, Туристичка организација општине Жабари и Канцеларија за младе Жабари.

Мађионичар “Чик трик” из Костолца

Свечаности су присуствовали председник Скупштине општине Жабари Дејан Адамовић, помоћник председника Општине Предраг Тасић, представници цркве, директори јавних предузећа и установа, вртића и основних школа.

Маскоте “Зврк” и малишани из вртића “Моравски цвет”

                                                                                                            Дарко Динић

Share.
Leave A Reply

Skip to content