2021-04-26T14:12:33+02:00 26. априла, 2021. 14:12 |

У Жагубици: Бесплатна правна подршка грађанима

Пројекат „Саветодавна служба за грађане у општини Жагубица“ реализован је у оквиру програма „Подршка Владе Швајцарске развоју општина кроз унапређење доброг управљања и социјалне укључености – SWISS PRO“, који подржава Влада Швајцарске у сарадњи са Владом Србије, а спроводи Канцеларија Уједињених нација за пројектне услуге (УНОПС), у партнерству са Сталном конференцијом градова и општина (СКГО).

У оквиру Пројекта оформљена је саветодавна служба у Општинској управи општине Жагубица за пружање бесплатне правне подршке са циљем да омогући ефикаснији приступ правима под једнаким условима за све грађане и грађанке.

Током имплементације пројекта, у периоду од октобра 2019. до априла 2021. године, више од 650 лица обратило се Саветодавној служби за помоћ. Најчешћа помоћ пружана је из области правног саветовања и општих правних информација, помоћ при писању захтева и молби Општинском већу општине Жагубица, пријава грађана на порталу еУправе за вакцинацију и помоћ државе од 100 евра због пандемије ковида 19, али и у вези са другим правним стварима као што су уговори, овлашћења, дописи, поднесци и слично.

Заменик председника Општине Предраг Ивковић нагласио је да захваљујући Влади Швајцарске, Влади Републике Србије и локалној самоуправи општине Жагубица,  који су омогућили реализацију овог пројекта, знатно је унапређена доступност бесплатне саветодавне подршке за све грађане у општини Жагубица, а нарочито из рањивих друштвених група.

Заменик председника Општине Жагубица Предраг Ивковић истиче да ће пружање бесплатне правне подршке бити настављено и након реализације овог пројекта кроз примену Законa о бесплатној правној помоћи, као и да ће Општина наставити да финансира рад ангажованог дипломираног правника из сопствених средстава.