2021-05-18T09:56:09+02:00 18. маја, 2021. 09:56 |

У Завичајном музеју Хомоља: О култури лова у западној Африци

Завичајни музеј Хомоља у Жагубици је и ове године учествовао на  манифестацији “Музеји за 10“, националној манифестацији коју организује Национални комитет ICOM SRBIJA у сарадњи са Министарством културе и информисања Републике Србије. Ове године је преко 100 културних институција Србије учествовало у манифестацији.

У оквиру манифестације у Завичајном музеју Хомоља у Жагубици је 13. маја свечано отворена изложба Музеја Афричке уметности из Београда под називом „Култура лова – Донсо у традицији Бамана“, ауторке Милице Јосимов. Изложба ће бити постављена у музеју до 13. јуна, а улаз је слободан. Након свечаног отварања изложбе занимљиво предавање о култури лова у западној Африци приредила је ауторка  Милица Јосимов.  Другог дана манифестације у музеју је одржана дечија радионица под називом „Донсо – ловац из Саване“. На радионици су учествовали ученици другог разреда Основне школе „Моша Пијаде“ из Жагубице. Деца су на радионици уз стручну помоћ модератора правила ловачке капе налик капама које су ловци из западне Африке носили приликом одласка у лов. Радионица је била изузетно занимљива деци која су изразила жељу да поново дођу у музеј и учествују у новим радионицама.

Овом приликом најављено је и потписивање протокола о сарадњи између Завичајног музеја Хомоља у Жагубици и Музеја Афричке уметности из Београда, чиме ће се наставити започета сарадња. Директор музеја у Жагубици Саша Илић најавио је предстојеће изложбе у овој години, као и велики број активности у којима ће најмлађи учествовати. Такође, захвалио се локалној самоуправи на подршци у реализацији оваквих културних активности и обогаћивању културног живота у Хомољу.

Завичајни музеј Хомоља у Жагубици награђен је од стране Националног комитета ICOM SRBIJA признањем Музеј за 10 за посебно залагање током манифестације „Музеји за 10“ у 2020. години.

                                                                                                                                    Д.Д.