2018-09-11T21:36:31+02:00 25. августа, 2018. 09:50 |

У здравом подруму – квалитетно вино

ВИНОГРАДАРИ СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА ПРЕРАДУ ГРОЖЂА

Сваком виноградару, макар он био и хобиста, стало је да произведе што квалитетније и здраво вино. Да би се то и постигло, поред добре бербе, током целе године, а посебно пре прераде грожђа, потребно је обратити пажњу на  стање бачви и подрумских просторија.

Нажалост, мало се наших виноградара може похвалити да поседују подрум који  одговара захтевима савремене винификације. Идеални услови за старење дестилата су у подрумима са умереном климом, без екстремних промена температуре и са средњом атмосферском влагом. Подрум у којем се грожђе прерађује, где се одвија ферментација и просторије за негу вина, морају се  одржавати у чистом стању и да су дезинфиковане.

Пројекат „АГРО ИНФО“ суфинансира Град Пожаревац

           Потребно је непосредно пре бербе темељно очистити подрум и окречити зидове. Посебно треба обратити пажњу на црну боју која може да се појави на зидовима и таваници од плесни којима погодују алкохолна испарења. Дезинфекција се обавља сумпором, односно коришћењем сумпора у праху, сумпорних трака или сумпорних прстенова.

           Најчешће се користе сумпорне траке које могу бити са азбестном или папирном подлогом. Прве су много бољи избор из разлога што азбест не сагорева као папир или платно, који остављају пепео, а непажњом њихов пепео може прећи у вино.

         „На 1 кубни метар простора запале се 1 до 2 сумпорне траке или се запали  елементарни сумпор у праху (на сваки кубни метар простора потребно је око 30 г сумпора). Препорука је да се елементарни сумпор пали у земљаним посудама, постављеним на више места.  Након 5 – 6 сати, просторије је неопходно добро проветрити.

          Приликом дезинфекције требaло би заштитити металне делове опреме од корозије, исто важи и за металне обруче на бачвама. Најједноставнија заштита је покривање металних делова новинским папиром или пластичном фолијом.

          У подрумским просторијама не сме се држати нафта, средства за заштиту биља или друга хемијска средства, јер вино врло лако упија стране мирисе, сазнајемо од Ане Ђорђевић, дипломираног инжењера прехрамбене технологије у ПССС Пожаревац.

          Ради лакшег одржавања чистоће у подруму, под би морао бити од бетона или плочица које су отпорне на киселину. Погрешно је мишљење да испод бачви у подруму треба оставити земљу. Земља задржава влагу, па „дуге“ на бачви временом почну трулити, а на земљи се развија плесан.

            У подруму је врло важна топлотна изолација како би се одржавала што уједначенија температура и зими и лети. Идеални услови за чување вина јесте температура од 8 до 15 С, а релативна влажност ваздуха 70 – 80 одсто, истиче Ана Ђорђевић.

Дарко Динић