Након вишевековног чекања и тежњи да своје верске потребе могу исказати у свом месту, мештани Живице најзад су добили храм Светог Архангела Михаила који је освештан данас, 19.маја.

У присуству великог броја верника, гостију и пријатеља, свечани чин освештења обавио је Високо преосвећени митрополит пожаревачки Игнатије у садејству свештенства и народа.

Детаљ када митрополит пожаревачки Игнатије освештава цркву

Један од најсветијих и најсвечанијих тренутака у Живици својим присуством увеличали су бројни добротвори који су помогли изградњу цркве, градоначелник Пожаревца Саша Павловић са сарадницима као и мештани села и верници са читаве територије Епархије браничевске.

Велики број мештана и гостију на данашњој светој церемонији

Црква Светог Архангела Михаила подигнута је у центру Живице, на брежуљку обавијеном столетним стаблима и својом лепотом и архитектуром плени и зрачи, доносећи од данас, 19.маја, духовни спокој мештанима који ће у миру моћи да се помоле за здравље својих најближих и сете својих предака. По благослову митрополита пожаревачког Игнатија, од сада ће у овој светињи редовно чинодејствовати јереј Небојша Вукосављевић. Црква је изграђена средствима које су обезбедили Град Пожаревац, Епархија браничевска, мештани Живице и добротвори којима су уручене грамате, ордене и захвалнице.

Вековна жеља за својом богомољом Од најранијих помена имена села Живица забележених у другој половини 18. века, сељани су тежили изградњи цркве и све до данас своје верске потребе и спој са Господом остваривали у оближњем Брежану под куполама цркве Светог апостола и jеванђелисте Луке. Предање, као и веровање мештана говоре да се у  делу живичког атара који се зове Црквине некада налазила црква, али о томе нема писаних доказа.

У порти новоизграђене цркве пред окупљеним народом најмлађи чланови КУД-а ,,Доктор Раша Лазаревић” из Живице извели су пригодан културно уметнички програм уз техничку  подршку Центра за културу Пожаревац.

В.Винкић

Share.
Leave A Reply

Skip to content