У селу Живица надомак Пожаревца у току су радови на изградњи сеоске цркве „Свети Архангел Михаило“. Пожаревачка локална самоуправа је за ове намене путем дотације Браничевској епархији обезбедила 3,2 милиона динара. Средства ће бити уложена у зидарске радове, а планирано је да до краја године црква буде стављена под кров. Мештани села очекују да ће ова црква за све православне вернике бити отворена кроз неколико година.

-Прошле године дотација Града верским заједницама износила 12 милиона динара, што представља значајан помак у финансирању верских заједница у односу на претходни период. За нас ови објекти представљају културно наслеђе које морамо неговати и у које непрекидно морамо улагати, рекао је приликом обиласка радова заменик градоначелника Пожаревца Саша Павловић.

Члан Одбора за изградњу цркве „Свети Архангел Михаило“ Мирољуб Милошевић, захвалио се мештанима села и свима онима који помажу наставак реализације ове инвестиције, која је иначе заустављена пре десетак година.

Један од иницијатора реализације овог пројекта Момир Мирковић подсетио је да је група ентузијаста и верника 2008. године дошла на идеју да Живица добије верски храм. Горан Степић и Светомир Андрејић поклонили су плац на коме се зида црква, док су остали мештани добровољно дали прилоге за израду пројекта. Након добијене документације кренуло се у изградњу.

-Када се стигло до трећине радова понестало је средстава и изградња је обустављена. Тек крајем прошле године формиран је нови Одбор за изградњу тако да смо поново кренули са прикупљањем прилога, а обратили смо се за помоћ и пожаревачкој локалној самоуправи. Надам се да ћемо у храму наредне године почети са унутрашњим опремањем, напоменуо је Мирковић.

Share.

Comments are closed.

Skip to content