Ученичка компанија спада у ред најпознатијих програма организације “Достигнућа младих” који је Европска комисија означила као најбољи пример предузетничког образовања. Ученици „запослени” у компанијама током школске године стичу знања о тржишној економији и своју компанију воде од оснивања, преко продајних активности, састављања компанијског извештаја све до њеног затварања на крају школске године. Реализација овог пројекта у Економско трговинској школи Пожаревац отпочела је 2018. године и као једина у граду више него успешно се реализује већ другу годину, што је био повод за посету овој образовној институцији и представљање програма који представља будућност предузетничког образовања.

Под менторством наставница Мирјане Ђусић и Валентине Миланов у Школи су основане две ученичке компаније од којих се прва под именом „ЕКОрација” бави рециклажом новина, а друга “Кирибингас” обавља делатност рециклаже картона, а проистекла је из „СКС Декор” која се бавила рециклажом пластике.

– Обе наше компаније учествовале су на бројним изложбама и фестивалима попут Фестивала цвећа, Сајма креативаца, Сајма ученичких компанија  и Новогодишњег сајма, док је први значајан успех забележен у јуну прошле године када је“ЕКОрација” ушла у финале Међународних предузетничких дана у Сокобањи заузевши пето место, говори наставница Мирјана Ђусић.  

Ове године иста компанија наставила је успешну презентацију Школе и града Пожаревца и ван граница наше земље. Захваљујући руководству школе и бројним спонзорима, „ЕКОрација” је од 5. до 7. марта учествовала на Међународном сајму ученичких компанија у словеначком граду Цељу и од 52 такмичара из 6 земаља ушла у „топ 15”.

Сајам је један од најважнијих догађаја у раду једне ученичке компаније, а припрема и учешће на сајму,  код ученика подстичу висок степен одговорности и мотивисаности за представљање стечених вештина и усвојеног знања. Истовремено, она унапређује стручне и практичне компетенције и развој тимског духа, сазнајемо од наставнице Валентине Миланов.

НИ ОД ЧЕГА НЕШТО

До одласка на сајам у Цељу, ученици су се такмичили у више категорија: снимање аудио и видео рекламе, израда презентације, рекламног материјала и бизнис плана, а на самом Сајму у организовању штанда, као и обављању пословних разговора и попуњавању пословне документације искључиво на енглеском језику.

 

 Упознајемо ученике Марка, Вељка, Душана, Срну, Софију и Сару који су  су се одлично снашли и у своју Школу донели безброј утисака.  

На такмичењу смо унапредили тимски дух, изразили креативност и усавршили конверзацију на енглеском језику, прича нам Вељко Богићевић.

– Сајам ћемо памтити по доброј атмосфери у нашем тиму и одушевљењу других нашим креативним радом у компанији, додаје.

– Велико је задовољство и одговорност бити у тиму и ићи на овакво такмичење. Нучили смо да радимо тимски, да се сналазимо без ментора као „десне руке“, да применимо оно што смо научили у клупама и, поред свега, да се лепо дружимо, допуњује свог школског друга Сара Илић.

–  Надам се да ћемо добити још неку прилику да овако представљамо школу и остваримо још боље резултате јер смо сада искуснији.

Док је један део компаније био у Словенији, други се организовао за осмомартовску продају у просторијама Школе изахваљујући разумевању челника Града, на простору печашке зоне Стари корзо у Пожаревцу.

– То су биле својеврсне генералне пробе за Регионално такмичење компанија на коме смо крајем марта учествовали у Тржном центру „Плаза” у Крагујевцу, прича Мирјана Ђусић.

–  Наиме, прошле године, такмичење се одвијало у Тржном центру „Меркатор” у Београду, а по новој регионализацији организације  „Достигнућа младих”, ове године припали смо крагујевачком региону. На такмичењу је учествовало 26 комапнија из девет градова централне Србије, са кога прва 4 места воде на републички сајам.

У Крагујевцу, уз Компанију “ЕКОрација” коју чине ученици другог разреда, смер финансијски администратор, представила се и друга Компанија школе која је име „СКС Декор”  променила у „Кирибингас” и бави се рециклажом картона. Њу чине ученици трећег разреда, смер комерцијалиста.  Стицајем околности, две Иване, Анђела, Дајана и Милена из „ЕКОрације” и две Марине, Јелена, Теодора и Анђела из “Кирибингаса” нису успеле да се пласирају даље, али су на достојанствен начин представиле предузетничке активности Економско трговинске школе Пожаревац.

Отишле смо у Крагујевац са жељом да покажемо како ни од чега правимо нешто. Тамо смо се упознале са начином рада других компанија, стекле велики број нових другара, за нама је драгоцено искуство јавног наступа пред комисијом и  схватиле да је, ипак, најважније учествовати, каже нам Анђела Ћирковић.

Научиле смо шта значи тимски рад… Било је много треме и нервозе пред жиријем, ни налик нашим школским и уличним продајама у Пожаревцу, али смо се одлично снашле, искрена је Марина Јовановић.

– Нажалост, овом приликом осетили смо и малу неправду, јер    нас други део жирија није ни гледао.

При крају посете Економско трговинској школи Пожаревац, разговарамо и са директорком  Сибинком Живановић, која нам преноси своје виђење рада јединих ученичких компанија на територији града Пожаревца.  

– Када се сагледа целина саме организације и активности спроведене у оквиру ученичких компанија, очигледно је да овакав начин рада ученика спада у веома драгоцене сегменте образовања и изазова,  поготово када је реч о струкама и смеровима заступљеним у нашој Школи, говори директорка Живановић.

– Вреди поменути да су пред нашим  ученичким компанијама нове активности које ће се реализовати по основу склопљених уговора о сарадњи са Удружењем „Чаробних руку дело” и Центром за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Такође, ту је и учешће на  бројним сајмовима и фестивалима који ученике из компанија и њихове  менторе очекују до краја ове школске године.

Влада Винкић

Share.

Comments are closed.

Skip to content