Пoвoдoм 100 гoдина oд зaвршeткa I Свeтскoг рaтa и Дaнa oслoбoђeњa Грaдa у II Свeтскoм рaту, Удружена пожаревачка опозиција коју чине: Удружeњe грaђaнa “Искoрaк”, Социјалдемократска странка, Српско-руска партија „Вукови“, Српски сабор „Заветници“ и Удружење ратних ветерана из Пoжaрeвцa, приредило је Академију пoд нaзивoм “Oктoбaрски слoбoдaрски, пaтриoтски и хeрojски дaни”.

Великом броју окупљених у конгресној сали Хотела „Дунав“ у Пожаревцу, у име организатора обратио се др Звонимир Благојевић, председник Удружeња грaђaнa “Искoрaк” који је поздравио присутне и подсетио на дане последњих борби и ослобођење Пожаревца у оба рата. Благојевић је истакао виђење садашњег тренутка у Србији рекавши:

– Оно што представља највећу последицу тешког живота којим се живи у Србији је чињеница да из ње масовно одлази на десетине хиљада њених грађана, пре свега стручног кадра, а оно што највише боли – младих људи који не виде перспективу поред партијских запошљавања и  рада у фирмама страних инвеститора који користе велике субвенције да би исплаћивали радницима минималну зараду за једномесечни рад и једномесечно преживљавање. На данашњој академији доделићемо признања неким од младих људи који су својим ликовним и литерарним радовима покушали да искажу своје емоције кроз стваралачко умеће са надом да ће се ситуација у којој се држава сада налази значајније променити до времена када ће они сазрети, а уз очекивања да тада неће желети да оду по сваку цену из земље у којој су се родили и стасали у људе. На нама је да се боримо и изборимо за то, рекао је др Благојевић.

Међу бројним гостима на свечаности се обратио и Константин Самофалов портпарол и члан Председништва Социјалдемократске странке Србије, који је нагласио да се на локалном нивоу морају решавати локални проблеми.

-Ви морате понудити решења у свакој месној заједници, јер знам да овде има људи који су били у власти пре 2012. године које су Пожаревљани запамтили по добру и мислим да имате кредибилитет да добијете довољну подршку грађана и да вам то буде одличан темељ за оно што је за вас најважније – изборе за Скупштину града који ће се одржати 2020.године, нагласио је Самофалов.

Академији је присуствовала и Милица Ђурђевић, чланица Председништва и један од оснивача Српског сабора „Заветници“. Захваљујући на добродошлици, Пожаревљанима се, између осталог, обратила речима:

– Позорнице Првог и Другог светског рата оставиле су трајне последице на нашу демографску слику, али поред свега тога оставиле су нам завет и путоказ којих данас треба да се држимо. И зато је моја порука да Пожаревац, као град који је на исти дан ослобођен у оба светска рата, треба да пренесе поруку јединства и помирења Српског народа. Много нас је мало да бисмо се делили и због тога је важно што сте управо ви започели окупљање опозиције и на тај начин показали како се истински бори за вредности окупљањем чак и тамо где постоје разлике, додала је Ђурђевић.

У оквиру Академије приказано је и документарно- филмско остварење у продукцији Удружења „Искорак“ о октобру као месецу ослобођења, после чега је уследила додела награда победницима ликовног и литерарног конкурса и захвалница једном броја сарадника и пријатеља Удружења „Искорак“ и Удружене пожаревачке опозиције.

Share.

Comments are closed.

Skip to content