Удружена пожаревачка опозиција коју чини девет различитих покрета, странака и удружења, након потписивања Декларације о заједничком деловању 24. маја, на првој конференцији за јавност одржаној у понедељак, 2. јула, саопштила је циљеве свог окупљања.

Како се истиче: „Декларација је сагласност о заједничком деловању и борби за фер и поштене изборе, равноправну заступљеност у медијима, међусобно уважавање са циљем да се допринесе побољшању свакодневног живота грађана.“

Потписници су покрети „Јасно и гласно“, „Двери“, „Доста је било“, „Заветници“, потом, Удружење грађана „Искорак“, Нова странка, Руска странка Вукови, Социјалдемократска странка и Демократска странка, чији је представник на конфернцији за медије Бобан Огњановић изјавио:

             – Поред различитих програмских начела нисмо имали проблема да нађемо заједнички језик и интересе који се тичу Града Пожаревца, јер грађани не заслужују овакву власт са оволиким буџетом. Састав пожаревачке Скупштине не одражава расположење грађана јер су гласови расути, а заједничка Декларација омогућава сабирање.

             Обраћајући се медијима, др Звонимир Благојевић одборник „Искорака“ је нагласио:

             – Добар део пожаревачке опозиције се удружио са заједничким циљем да наступа у наредном периоду, поучена неким искуствима из прошлости у смислу концентрације знања, могућности и воље да се анализира и решава присутна проблематика у Пожаревцу. Ми хоћемо, пре свега, да се бавимо проблемима грађана Пожаревца и да послужимо као пример и ширем окружењу како може да се делује, као и да укажемо на ефикасна решења јер имамо кадрове и знања.

             Татјана Стојадиновић из Покрета „Доста је било“ је указала да представничка демократија у случају Пожаревца доводи до тога да власт након избора током 4 године не полаже рачуна грађанима, док је Драшко Грујић из Нове странке нагласио да је у интересу свих грађана да се поштује транспарентност и јавност, јер само тако престаје стагнација и почиње напредак:

             – Сви увиђамо да када је локална политика у питању идеолошке разлике нису толико битне и зато хоћемо да зауставимо стагнирање које траје последњих десетак година. Удруживање, закључио је Грујић, води ка квалитетнијим решењима живота грађана.

             Начело правде је добар темељ за грађење организоване државе и друштва, а уједињивање попут овог води ка томе, рекла је Невена Јацић из Покрета „Јасно и гласно“, док је Љубиша Стокић из Социјалдемократске странке позвао и друге грађане и удружења да приступе заједничкој опозицији која „држи отворена врата“. Мирко Мирковић из покрета „Двери“ сматра да зато „што нема фер и поштених избора и слободних медија, нема ни поверења грађана у институције државе“.

Д. Д.

Share.

Comments are closed.

Skip to content