Међуопштинско удружење глувих и наглувих Пожаревац спада у ред удружења са најдужом традицијом у области заштите лица са инвалидитетом на територији Града Пожаревца и читавог Браничевског округа. Основано је 4. децембра 1955. године и заузима значајно место у Заједници удружења особа са инвалидитетом Републике Србије. У претходном периоду оснаживало је свој материјални статус, пружало свеобухватну заштиту лицима са оштећеним слухом у њиховом осамостаљивању и успешном социо-културном функционисању. Од стране Савеза глувих и наглувих Србије награђено је Повељом за допринос у остваривању хуманих циљева у афирмацији глувих и наглувих лица.

            Владан Бошковић, секретар Удружење истиче да је њихов општи циљ унапређење квалитета живота грађана оштећеног слуха и говора док су специфични циљеви пружање стручне помоћи у остваривању њихових права у сфери социјалне, здравствене и дечије заштите, радног ангажовања у привреди, институцијама, социјалном предузетништву, јавним радовима. Специфични циљ је и обезбеђивање материјално-техничких услова за рад сервиса Психосоцијалне подршке и Преводилачког сервиса за српски знаковни језик.

           Удружење својим активним и континуираним деловањем, тренутно брине о 450 особа са одређеним степеном оштећења слуха и говора само на територији Града Пожаревца, а о 850 особа са територији целог Браничевског округа.

            -Чланови нашег Удружења имају исте оне проблеме као и већина становника на овим просторима. Ипак, постоје два специфична проблема ове популације, а то су језичка баријера односно отежана комуникација у свакодневним активностима и могућност образовања и информисаности, истиче Бошковић.

                               РАД СЕРВИСА И СПОРТСКЕ АКТИВНОСТИ  

            За чланове овог Удружења од великог значаја је функционисање два сервиса услуга и подршке:  Преводилачког сервиса и сервиса Психо-социјалне подршке.

            -У последњих неколико година, почев од 2010, у складу са важећим локалним и републичким документима која регулишу проблематику особа са инвалидитетом, веома су актуелне услуге Преводилачког сервиса за српски знаковни језик и сервиса Психо-социјалне подршке. Корисницима Преводилачког сервиса доступне су бесплатне услуге тумача за српски знаковни језик у области судства, здравства, полиције, локалне самоуправе, за потребе у банкама, при запошљавању, венчању, на родитељским састанцима, приликом састављања и превођења писама, телефонских разговора…Сервис Психо-социјалне подршке надлежан је за одговоре на питања из сфере успостављања и побољшања психолошке, емоционалне и друштвене равнотеже чланова, као и за услуге у заједништву са здравственим установама, центрима за социјални рад, образовним организацијама, Националном службом запошљавања, истиче Бошковић и додаје да  Удружење редовно организује радионице едукативног и саветодавног карактера на којима чланство радо учествују.

               – Значајан сегменат њиховог живота су и спортске активности. У Пожаревцу постоји Спортско удружење глувих и наглувих „Бамби“. Прошле године Град није одобрио средства за њихов пројекат, верујем да ће се то десити ове године. Чланови овог спортског удружења планирају да ове године учествују на девет републичких такмичења, а лане су за остварене спортске резултате освојили две републичке медаље. Наши чланови, такође, редовно учествују на Фестивалу културно-уметничких друштава у мају, појавиће се и у Косовској Митровици на Фестивалу драмских остварења као и на Фестивалу фолклора и рецитација у Нишу, каже Бошковић.

                        САРАДЊА СА ГРАДОМ И СРОДНИМ ОРГАНИЗАЦИЈАМА

             Удужење глувих и наглувих своје активности заснива на остваривању пројеката и у протеклом периоду реализован је низ корисних програма. Наставиће се са услугама и подршком Психо-социјалног сервиса и Преводилачког сервиса уз ангажовање новообучених преводилаца и тумача за српски знаковни језик.

            -Планирамо да све ово остваримо уз даљу имплементацију Локалног акционог плана за унапређење положаја ОСИ. Добру сарадњу у протеклих 15-ак месеци имамо са Градском управом Пожаревца и надамо се да ће се такав тренд наставити. На републичком нивоу сарађујемо са Савезом глувих и наглувих Србије, са Сектором за заштиту особа са инвалидитетом при Министартву за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, истиче Бошковић.

            На локалу је то сарадња са сродним организацијама, најинтензивнија са Друштвом за церебралну и дечију парализу Пожаревац, затим са Међуопштинском организацијом слепих и слабовидих, Међуопштинским удружењем цивилних инвалида рата Пожаревац и Удружењем за помоћ особама са Л-Дауновим синдромом „Осми  дан“ Пожаревац, као и са Црвеним крстом Пожаревац.

                                                                                                                                            И.Р.

Share.

Comments are closed.

Skip to content