2019-07-26T14:11:31+02:00 26. јула, 2019. 14:11 |

Удружење инвалида Пожаревац: Мало угља за зиму

Градска организација инвалида рада Пожаревац одржала је данас радни састанак коме је присуствовао Божидар Цекић, председник Савеза инвалида рада Србије. Тема састанка насловљена је „Подизање нивоа свести заједнице особа са инвалидитетом о правима, положају и потребама“, али се као горући проблем наметнула дискусија око тражење решења снабдевања угљем чланова за предстојећу зиму.

Количина угља по кориснику је ове године лимитирана на 5 тона, што је за већину чланова овог Удружења недовољно. Светозар Божиновић, председник Удружења у Пожаревцу апеловао је на одговорне у „Електропривреди Србије“, Огранку “Костолац“ да омогуће веће количине угља за инвалиде као и могућност да и те додатне количине буду плаћане на рате због положаја инвалида чије су примања мања чак и од пензионерских. Божиновић је додао да се ово Удружење већ неколико пута писмено обраћало Огранку ТЕ-КО у Костолцу и ЕПС-у, и да су у једном тренутку добили обећање да ће испоручити додатне количине, али се то није десило.

Преко Удружења инвалида рада, по 5 тона угља добиће 1050 чланова, док 1150 остаје без иједног килограма након што су спискови ригорозно ревидирани на захтев ТЕ-КО „Костолац“. Градска организација инвалида рада иначе, има укупно 2500 чланова.

Председник Савеза инвалида рада Србије Божидар Цекић преузео је обавезу да помогне пожаревачкој организацији да овај проблем ублажи апелујући на ЕПС као друштвено одговорну компанију с обзиром на положај особа са инвалидитетом. Он је и подсетио да су прошле године српски закони о приступачности, равноправности, запошљавању и социјалној заштити особа са инвалидитетом усклађени са европским стандардима.

Д.Д.