2017-11-01T19:43:12+01:00 1. новембра, 2017. 19:43 |

УДРУЖЕЊЕ ПЧЕЛАРА ПОЖАРЕВАЦ: Помоћ људима са инвалидитетом

Удружење пчелара Пожаревац реализоваће током зиме нови пројекат са жељом да кроз радионице оспособи људе са инвалидитетом за бављење пчеларством. Средства за пројекат Удружењу као невладиној организацији обезбедио је Град Пожаревац по програму „Помоћ особама са посебним потребама“. Идеја је да се људи са инвалидитетом укључе у пчеларство и производњу меда сходно својим могућностима – у потпуности баве пчеларењем или то раде сегментарно, јер постоји низ послова на којима би њихово ангажовање било драгоцено и плаћено чиме би сами обезбеђивали  средства за егзистенцију.

О пројекту који је пред реализацијом, председник УП Пожаревац, Дејан Милошевић каже:

             -Ово је пројекат за људе са посебним потребама и могућност да се за њих отворе нова радна места и тако укључе у заједницу кроз бављење пословима за које су способни. Не мора то да буде пчеларење у пуном обиму већ ангажовање у неким радовима у пчеларству попут припремних као што су жичање рамова, бојење кошница… За овај пројекат водили смо се примером из Словеније са чијим пчеларима размењујемо искуства и имамо добру сарадњу. Тамо није реткост видети човека у инвалидским колицима у пчелињаку. Има и оних који држе по 50, 100 кошница, производе мед за себе и своју породицу и за продају. Осим што обезбеђују егзистенцију, кроз посао се укључују у заједницу и то је време квалитетно проведено у раду у природи и са природом.

ПРИЈАВЕ ДО 15. НОВЕМБРА

 

Пријаве за радионицу Удружења пчелара Пожаревац за особе са посебним потребама примаће се до 15. новембра 2017.године. Могу да се пошаљу на  e-mail uppozarevac@gmail.com или предају лично у просторијама Удружења у Улици Вељка Дугошевића 33 у Пожаревцу средом од 17 до 19 часова и петком од 10 до 13 часова. Контакт телефон је 063 221 501, Дејан Милошевић.                       

             Удружење пчелара има искуства са обуком почетника. Већ неколико година у Пољопривредној школи у Пожаревцу у зимским месецима искусни пчелари и стручни сарадници реализују наставу са практичним елементима за све полазнике који желе да се бави пчеларством.

             По овом пројекту, Удружење би организовало радионице за особе са инвалидитетом и адекватном обуком коју пружају стручна лица. Осим теоретског дела обука подразумева се и практичан део где би се полазници научили вештинама потребним да се баве пчеларством.

             -Реализација овог пројекта би била први корак након кога планирамо даље оспособљавање полазника – особа са инвалидитетом да се баве производњом меда. После обуке коју смо планирали током зиме, на пролеће би кроз нови пројекат за њих обезбедили кошнице. Такође, Удружење ће ангажовати и менторе који ће им помагати и пратити њихов рад  док се не осамостале у потпуности, каже Дејан Милошевић.