Удружење пензионера Града Пожаревца данас прославља крсну славу Спасовдан и 76 година успешног рада. Пожаревачко удружење једно је од најстаријих удружења пензионера у Србији, основана је 1943. године. Овогодишњи колачар славе је Миленко Никић из Месног одбора „Сопот”, који је дужност домаћина за наредну годину предао Милану Мишићу из МО „Радна мала”.

По речима секретара Стевана Саба, Удружење се може похвалити успешним радом, посебно на плану пружања помоћи најугроженијим члановима.

-Захваљујући локалној самоуправи, а на основу расписаног конкурса, сваке године око 150 пензионера са најнижим месечним примањима користи бесплатан превоз, док за око 650 чланова, из сопствених средстава Удружење обезбеђује бесплатне лекове. Омогућена је и куповина огрева (угаљ и дрва) у више месечних рата. Годишње, у просеку се обезбеди око 14.500 тона угља и око 400 кубика дрва. Нажалост, ове године настао је проблем око набавке угља, јер је ЕПС свим купцима умањио испоруку огрева за преко 38 посто, рекао је Сабо изразивши наду да ће се ово ускоро решити и да ће сви пензионери добити угаљ до почетка грејне сезоне.

Организација пензионера у Пожаревцу, у сарадњи са ПИО фондом, сваке године спроводи и упис најстаријих суграђана за бањски опоравак. Годишње око 110 пензионера искористи ову погодност.

– Установљавањем Спасовдана за крсну славу обавезали смо се да поштујемо исконске вредности хришћанске вере, да уважавамо једни друге, да се међусобно поштујемо и помажемо, да праштамо једни другима, рекао је Сабо.

 

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content