Удружење пензионера Градске општине Костолац и током минуле  године окупљало је своје чланство и настојало да најстаријој популацији употпуни и олакша заслужене пензионерске дане. Тако је и ове године омогућено да на рате и  без камате дођу до огрева и зимница, као и одлазак у бање и на екскурзије. Најугроженијима су осигурани пакети са основним животним намирницама, помоћ у снабдевању лековима, а старијима од 70 година аутобуске карте у градском саобраћају.

ПОМОЋ ЗА НАЈУГРОЖЕНИЈЕ

Председник Удружења и члан Савета за бригу о старим лицима града Пожаревца Рајко Нонковић указује на значај подршке Градске општине Костолац, која је ове године кроз донацију издвојила 800.000 динара за потребе пензионера са најнижим примањима:

– Од тога смо 300.000 динара утрошили на снабдевање животним намирницама наших најугроженијих пензионера. Било је то у октобру, јер је тај месец посвећен грађанима тећег доба. Потом, 300.000 динара за превоз пензионера старијих од 70 година у градском саобраћају, као и 200.000 динара за помоћ у лековима за најугроженије. То смо све завршили и припремили извештај о утрошеним средствима. Надамо се да ће та сарадња бити настављема.

 

УГАЉ И ЗИМНИЦА

                Рајко Нонковић

            Прошлогодињи упис угља је давно реализован и већ је започето са уписом за 2019. годину. Из Удружења пензионера Градске општине Костолац позивају заинтересоване да се што пре пријаве. Плаћање је на шест рата, без камате. Постоји и могућност куповине за готов новац, с тим што се у том случају угаљ добија након исплате последње рате.

Зимница је и током 2018. године обезбеђена по најповољнијим ценама, уз плаћање на три рате: – Набавили смо 20 тона кромпира, лука, брашна, шећера, уља и меда. Та је количина мања него ранијих година, што је делом последица мањих пензија, услед смањења по одлуци Владе РС, како бисмо и ми пензинери помогли да држава стане на своје ноге. Али, делом је последица и изгубљеног поверења, пошто се претходних година, услед проблематичних временских прилика, догађало да зимница не буде довољно квалитетна. Сада нам је акценат на квалитету и поверење се постепено враћа. Наравно, цене ће и даље бити најниже, испод тржишних, јер нама није у интересу зарада, већ да се покрију трошкови. Удружење и није профитна организација, истиче председник Нонковић.

БАЊСКО ЛЕЧЕЊЕ И ЕКСКУРЗИЈЕ

            Током 2018. године осамдесет пензионера је по најповољнијим ценама ишло у Сокобању и Матарушку бању, из којих су се вратили задовољни целокупном услогом.

            Одређен број пензионера користио је и бањско лечење преко ПИО фонда. У том случају критеријуми су лична примања, уз услов да ту погодност није користио у последњих пет година.

– У 2018. години добили смо 18 места преко ПИО фонда, али иницирали смо да следеће године добијемо више места за костолачке пензионере. Залажем се за то да имамо нашу Комисију, тако да пријаве разматра двоје наших представника, заједно са лицима из ПИО фонда, најављује Рајко Нонковић.

Такође је организовано осам екскурзија на које је ишло око 400 чланова Удружења. Путовало се у Јагодину, Београд, Качарево, Лесковац, Велико Градиште, Тополу, и Кустендорф, где су се обилазиле значајне манифестације, манастири и туристичке локације. Избор дестинација направљен је према интересовању чланова Удружења. За једну од екскурзија организован је бесплатан превоз, а Нонковић најављује да је намера да и наредне године буде бар једна таква екскурзија.

ОМАСОВЉАВАЊЕ ЧЛАНСТВА

 

Омасовљавање чланства се наставља. Костолачких пензионера има око 4.200, међу којима њих 2.500 редовно измирује чланарину Удружењу, каже Нонковић, и додаје:

            – Плаћање чланарине је предуслов за коришћење повољности као што су набавка угља, зимнице, превоза и слично. Отуда, део чланства измирује ту обавезу према Удружењу онда када им нешто затреба. Свакако да то није основна замисао оваквог вида организовања, већ узајамна подршка и помоћ најугроженијим пензионерима.

            Иначе, Удружење пензионера Градске општине Костолац окупља и четири месне организације у Кленовнику, Старом Костолцу, Петки и Острову. У свим тим местима за пензионере су обезбеђене уређене просторије, са друштвеним играма, тв пријемником, новинама… Једино Месна организација у Острову нема топлификацију, али чим се топлифицира село, биће и просторије пензионера.

СПОРТСКИ УСПЕСИ

            Чланови Удружења пензионера Градске општине Костолац учествовали су на Спортском такмичењу пензионера „Забрањено старење“ у Пожаревцу и изборили прегршт признања. Први су по укупном пласману у спортским играма и у шаху. Друга места су освојили у кошарци, фудбалу, ношењу штафете и пикаду.

Иначе, пре тог надметања, Удружење костолачких пензионера организовало је свој први шаховски турнир.

Председник Рајко Нонковић истиче да је намера да таква дружења постану традиција и да се прошире на ниво Браничевског округа, а потом и учешће на Олимпијади „Трће доба“, коју организује Савез пензионера Србије.

            А. М.

Share.

Comments are closed.

Skip to content