2017-02-06T10:06:33+01:00 7. децембра, 2016. 13:20 |

УДРУЖЕЊЕ «ВЕРИТАС»: Пројекти подршке инвалидним лицима

 

Максимална помоћ инвалидима

Максимална помоћ инвалидима

Удружење за неговање здравих стилова живота „Веритас“ је путем Jавног конкурс за финансирање или суфинансирање програма

односно пројеката НВО и удружења која су од  јавног интереса за Град Пожаревац у 2016. години, а у партнерству са Центром за социјални рад, реализовало пројекат „Подршка пружаоцима услуга и њиховим корисницима“.

Пројектом је омогућена набавка фотокопир апарата и фрижидера за потребе Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, плаћени су трошкови превоза у току једнодневне екскурзије за кориснике програма подршке и набављен монитор за рад Удружења.

            Удружење за неговање здравих стилова живота „Веритас“ већ низ година уназад реализује програм подршке ОСИ у партнерству са Центром за социјални рад. Као базу за своје активности, са овом популацијом, користи простор Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју. Како корисници дневног боравка имају различите потребе и различитог су здравственог стања, тако се за поједине кориснике допрема посебна храна и потребно је њено исправно санитарно складиштење на одређеној температури тј. у фрижидеру. Такође у свакодневном раду са корисницима често је потребна  израда индивидуалног дидактичког материјала, који одговара појединачним потребама сваког од корисника и потребно је тај материјал умножити тј. фотокопирати. Са Центром за социјални рад потписан је Уговор о донаторству и  набављени апарати предати су овој установи на даље располагање. Што се екскурзије тиче, реализована је 5.новембра у Крагујевцу којом приликом су одрасле особе са инвалидитетом посетиле знаменитости овога града и Спомен парк „Шумарице“ и дружиле се са корисницима сличних програма.

       -Верујем да су ове наше активности допринеле побољшању квалитета живота деце и омладине ометене у развоју, која свакодневно користе услуге Центра за дневни боравак деце и омладине ометене у развоју, да су одрасле особе са инвалидитетом, корисници пројекта „Програм подршке одраслим особама са инвалидитетом“ додатно оснажени, а да су услови рада чланова Удружења, побољшани, истиче Владимир Јеремић, координатор пројекта.

                                                                                                 Трибина

              У оквиру спровођења пројекта „Програм подршке одраслим особама са инвалидитетом“ Удружење „Веритас“ одржало је прошлог петка трибину  под називом  „У сусрет Међународном дану особа са инвалидитетом“. Представљени су афинитети чланова ове корисничке групе: Ненада Костића (песме), Соње Стојадиновић (приче), Милене Гардиновић (слике) и Зорице Митуљевић (рецитације).

      – Као посебне активности Пројекта  издвајају се спортско-рекреативне активности, креативне активности и активности усмерене на сензибилизацију локалне заједнице за потребе ове корисничке групе. У реализацији креативних радионица са корисницима, осмишљени су и израђени уникатни предмети, који су били изложени на „Јесењој продајној изложби“, а средства прикупљена приликом те изложбе употребљена су за обезбеђење исхране на једнодневној екскурзији. На тај начин развијамо њихове вештине, подстичемо их да стварају позитивну слику о себи, да су корисни чланови друштва… Кроз свој рад доприносе да их и други тако доживљавају, истакла је председница Удужења, Јасмина Турудић и додала да се нада да ће Град обезбедити услове за организовање дневног боравка за одрасле особе са инвалидитетом.

                                                                                                                                                                                           И. В.