2018-12-28T15:38:11+01:00 28. децембра, 2018. 15:38 |

УГОВОРИ О СУБВЕНЦИОНИСАЊУ ПОЉОПРИВРЕДНИХ КРЕДИТA: Подстицај вредан 20 милиона

Две стотине и педесет пожаревачких пољопривредника потписало је у Центру за културу уговоре о субвенционисању пољопривредних кредита, чија је укупна вредност 20 милиона динара.

            Градоначелник Пожаревца Бане Спасовић је нагласио да је након консултација са пољопривредницима и стручним службама уочено да је поред 20 милиона динара потребно још дупло толико издвојити за нове субвенције, изградњу атарских путева, противградну заштиту и едукацију произвођача. Он је истакао да ће ребалансом у 2019. години за ове намене бити одобрено још више средстава, јер је тежња да се у наредном периоду за пољопривреду издваја 2 одсто годишњег буџета Града.

            -Радује ме да су саветовања о новим агротехничким мерама, иновацијама и технологији из домена пољопривреде све посећенија, као и то да њих похађају млади људи. Тиме доказујемо да су времена када се пољопривреда везивала за старије особе, чија су деца поред плодне земље у породичном власништву отишла у град да би се тамо запослила, далеко иза нас. Желим да верујем да смо овим уговорима и мерама које су иза, али и испред нас, убедили бар неколицину младих људи са села да планирају своју будућност у месту где су се и родили. Управо због њих ћемо у 2019. години организовати  одласке на стручне пољопривредне сајмове где ће, уверен сам, пронаћи неке сјајне идеје, применити их и унапредити, закључио је Спасовић.

            Чланица Градског већа задужена за пољопривреду Саша Ђорђевић је истакла да је Град у претходне три године издвојио 100 милиона динара за подстицаје пољопривредним произвођачима и да се висина подстицаја кретала од 40 до 60 одсто.

            -Највеће интересовање владало је за набавку нове механизације и опреме за пољопривреду из области воћарства, повртарства, ратарства и пчеларства, као и за суфинансирање камата краткорочних кредита. У претходне три године субвенцију је добило око 750 пољопривредних произвођача, казала је Ђорђевић.

            Комисија буџетског фонда за развој пољопривреде има добру сарадњу са пољопривредним произвођачима и узима у обзир њихове потребе и доноси програм у складу са мерама које прописује Министарство пољопривреде.

            Председник Комисије буџетског фонда за развој пољопривреде Славиша Стојковић је рекао да је у протекле три године остварена значајна сарадња са пољопривредницима и у складу са тим и одређени резултати.

            -У наредном периоду биће организовани скупови на којима ће произвођачи моћи да изнесу своје ставове и мишљења у погледу оних подстицаја које треба интегрисати у програм за 2019. годину, нагласио је Стојковић.

                                                                                                            Д.Динић