Традиционална Међународна путујућа ликовна колонија „Отвореног срца и пријатељства“, окупила је у Костолцу сликаре из Србије и Русије. Пуних седамнаест година Удружење ликовних уметника Костолца „Арт“ приређује ово стваралачко дружење, које почиње крсном славом удружења, 7. јуна, на дан Трећег обретења главе светог Јована Крститеља. 

У просторијама Удружења, уз молитву свештеника новокостолачког Ивана Филиповића, резан је славски колач. Домаћин славе је Роланд Вефић.

Свештеник Филиповић, између осталог, указао је на велики значај оваквих окупљања у данашње време све израженијег индивидуализма.

Колонију, која ће трајати пет дана, отворио је члан Већа Градске општине Костолац Рајко Пејовић:

– Ова колонија је традиција која не јењава. Од значаја је за промоцију Градске општине Костолац. Жеља нам је да пружимо подршку даљем раду и омасовљавању удружења, посебно кроз анимирање младих. Браничевски округ, као и наш Костолац, имају велики број талентоване деце и одраслих. Дакле, таленат нам никада није мањкао, а Градска општина је ту да помогне културном стваралаштву, да се развија и негује у свим својим формама.

Председник УЛУК „Арт“ Жељко Стојићевић нагласио је да се оваквим окупљањима промовишу уметност и пријатељство, а да је од посебног значаја то што сарадња међу уметницима и удружењима траје током целе године.

– Захвални смо сликарима који учествују на колонији и увеличавају нашу крсну славу. Са нама је петнаест сликара из Костолца, Бруса, Деспотовца, Београда, Јагодине, Крагујевца.., као и из Москве (Русија). Колонија је путујућа јер уметници мењају дестинације на којима стварају. Тешко је у данашње време финансирати колоније и зато се морамо захвалити помоћи радника костолачких копова и термоелектрана, као и Привредном друштву „Аутотранспорт“, рекао је Стојићевић.

Почетак колоније обогатио је песмом и стиховима Милија Радовановић Баја.

Уметници ће стварати у Костолцу, а потом у Каменову и бањи „Ждрело“, у гостопримству Месне заједнице Каменово и Ловачког удружење, након чега се враћају у Костолац до краја колоније.

Удружење ликовних уметника Костолца „Арт“ датира из 1979. године и активно је широм Србије и у региону.

У просторијама удружења чува се око хиљаду слика, али за излагање има места за само 400, тако да се дела смењују. Љубитељима ликовне уметности врата су увек отворена.   

А. М.

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content