У ОРГАНИЗАЦИЈИ УЛС „ЂУРА ЈАКШИЋ“ ПОЖАРЕВЦА И БЕОГРАДА, СРПСКО-НЕМАЧКА ИЗЛОЖБА СЛИКА

 

 

– На отварању шеф одељења за културу Немачке амбасаде Кристијан Рајсмилер и председник Удружења „Focus Europa“ Луц Бено Краке

– Међународна изложба у Клубу Народног позоришта у Београду до 8. априла

 

Снежана Милошевић, Луц Бено Краке и Кристијан Рајсмилер
Снежана Милошевић, Луц Бено Краке и Кристијан Рајсмилер

Међународна изложба слика „Уметност без граница“ испунила је Клуб Народног позоришта у Београду познаваоцима и поштоваоцима ликовне уметности кроз призму интеркултуралности, очима уметника из Немачке, Марион Котиба и Илсе Оверман, и Снежане Беркић из Србије.

Организатори овог окупљања су удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“ из Пожаревца и Београда, уз подршку интернационалног Удружења „Focus Europa“, испред којих је домаћин бројним гостима, на свечаности отварања, у четвртак, 17. марта, била  Пожаревљанка Снежана Милошевић, иначе и сама сликарка.

Овај велики скуп уметника увеличали су својим присуством шеф одељења за културу Немачке амбасаде Кристијан Рајсмилер и председник Удружења „Focus Europa“ Луц Бено Краке.

Поставку „Уметност без граница“ прогласио је отвореном директор „Медиа инвент“-а из Новог Сада, Владо Маркановић.

 Изложби су присуствовали и уметници који су учествовали на изложбама у Немачкој и Ђенови, на позив „Focus Europa“, Жељко Ђуровић, Саша Монтиљо, Михаило Петковић и поменута Снежана Милошевић.

Планета се брани културом

Прогласивши Међународну изложбу слика „Уметност без граница“ директор „Медиа инвент“-а из Новог Сада, Владо Маркановић, истакао је да се планета брани културом, указавши на далекосежни значај постојања и делања Удружења ликовних стваралаца „Ђура Јакшић“, Удружења „Focus Europa“ и у најширем смислу, људи које повезују идеје, људи и тржишта:

Plakat copy --– Култура је највише урадила на помирењу Балкана. У том смислу, „Медиа инвент“ је предузеће које промовише, афирмише, информише, мотивише и инспирише да се утиче на стварање квалитетнијег привредног амбијента. „Медиа инвент“ не престаје да се бори да својој земљи помогне да се придружи заједници држава којима је пут ка врху свакодневна појава. Морамо да схватимо да је време пред нама наклоњено успеху само онолико колико га својим трудом можемо препознати, а ми смо господина Луца Бено Кракеа препознали, и зато је „Медиа инвент“ одлучила да 7. априла, у Матици српској, додели престижно признање, статуу „Капетан Миша Анастасијевић“, рад академског вајара Љубише Манчића из Београда, за повезивање идеја, људи и тржишта, истакао је Маркановић, и позвао окупљене да се 7. априла, у Матици српској, радују заједно са добитницима признања, са људима који у туђе животе уносе радост.

Србија – кључ западног Балкана

Председник Удружења „Focus Europa“ Луц Бено Краке, на отварању Међународне изложбе слика „Уметност без граница“, указао је на велики значај блиске сарадање, поверења и искреног партнерског односа између удружења „Focus Europa“ и  УЛС „Ђ. Јакшић“ Пожаревца и Београда, истакавши: – У томе потврђујемо наше пријатељство и преданост заједничким вредностима европског друштва. Концепт Међународне изложбе слика „Уметност без граница“ још један је допринос концепту у сарадњи какву желимо и којој тежимо.

– Веома ми је драго да сам по трећи пут у Београду. Задовољство ми је што сам упознао Снежану Милошевић, председницу Удружења УЛС „Ђура Јакшић“ и што ми је помогла да српски уметници и уметници бивше Југославије учествују на Међународној изложби у Немачкој и Ђенови, под покровитељством Удружења „Focus Europa“, и обрнуто, да вечерас присуствујем изложби слика немачких сликара у Србији под називом „Уметност без граница“, рекао је Краке.

Иначе, Удружење „Focus Europa“ основали су пре 11 година политичари и уметници, са циљем да се цела Европа повеже. Идеја водиља је да уметност без граница подразумева одсуство граница међу народима.

– На путу спасења закључује се да је уметност највећи спаситељ. Душа уметности прекривена је истином, слободом и исправним начином живота. Уметност је отрежњење и повратак будности помоћу које препозанајемо све кризе човечанства. Интеграција почиње и завршава се у духовној делатности човека. Потпуна слобода човека могућа је само у духу. Након истраживања свих путева, сви путеви воде ка култури, говорио је Луц Бено Краке, и наставио:

– Све је у нашим рукама. Србија у Немачком осећају за европски простор фигурира као територија која има квалитет и капацитет европског културног подручја, али која негује и истиче своју индивидуалност, византијско наслеђе и близину ка орјенталним културним матрицама и системима. Сарадња Србије и Немачке јако напредује на свим пољима, а посебно културном. Србија је за Немачку кључна земља западног Балкана. И за крај, ко жели да учествује у чистоти живота тај мора да познаје себе и да чврсто буде везан за културу. Културу можемо да дефинишемо и као избор начина живота. Никад веће цивилизације и мањег човека. Љубав према човеку и уметности је силовита и безкомпромисна. Љубав према уметности је пут слободе.

Share.

Comments are closed.

Skip to content