2018-10-08T08:38:47+02:00 8. октобра, 2018. 08:33 |

Уметност нам је потребна колико и љубав

У Руском дому у Београду у току је Мeђунaрoдна излoжба „Умeтнoст бeз грaницa“. Посетиоцe oчекује 70 радова ликовних уметника из земаља широм света, насталих нa Meђунaрoдним ликoвним кoлoниjaмa „Љубaв и рaзумeвaњe“, „Пoжaрeвaц, грaд љубaви и рaзумeвaњa“ и „Бaлкaнe мoj“ чији су главни организатори били Уметничка школа „Codex Art MS“ и  Удружење ликовних ствараоца “Ђура Јакшић” .

Приликом отварања гостима и уметницима добродошлицу је пожелео Василиј Галактинов, заменик директора Руског Дома наглашавајући да је ово још један доказ да уметност доприноси пријатељсту између народа. Драги Ивић директор „Центра за културу“ Пожаревац потсетио је на формалну и суштинску везу између две земље, што се осећа и види и на изложеним сликама, а да Пожаревац има разлога да буде поносан на своју историју и пре свега на своје пријатеље у које се неизоставно убрајају, уметници, људи добре воље и посебно браћу Русе.

Аташе  за културу и први саветник амбасаде Руске Федерације господин Александар Николајевич Конанихин поздравио је присутне наглашавајући да се ове године обележава 180 година дипломатских односа Русије и Србије и 85 година од отварања Руског дома а да је изложба „Умeтнoст бeз грaницa“ једна у низу манифестација која употпуњује ове јубилеје.

– У овим тешким временима, нама је уметност данас једнако потребна колико и љубав. Вечерас је овде у Руском дому, тридесет сликара из читавог света, који већ колико сутра, почињу неку нову активност, неку нову колонију. У ту част желим свима много здравља, љубави и разумевања, и нека нас у оваквим манифестацијама, скуповима и активностима – само Бог чува, истакла је Снежана Милошевић директорка уметничке школе „Codex Art MS“ у Пожаревцу, под чијем је покровитељством изложба организована.

Изложбу је отворио градоначелник Пожаревца Бане Спасовић:

– Традиционална међународна изложба “Уметност без граница” својим именом али и суштином оправдава своје постојање у универзалној борби човечанства да докаже да смо сви на овој планети исти и да су разлике наша предност а не препрека. Како другачије објаснити на једном месту толико обједињених уметничких дела насталих под кистом уметника из свих крајева света. Заједнички именилац њиховој инспирацији јесте био Пожаревац, али су у сва та платна уткане специфичности и лепоте земаља које су имале своје представнике у тим ликовним колонијама, рекао је Спасовић. –  Као посматрач и конзумент уметности не усуђујем се да коментаришем дела која су пред нама али ми то неће сметати да у њима уживам, навикнут на високе номе које Удружење ликовних ствараоца “Ђура Јакшић” ужива у свету сликарства.

Свечаност отварања увеличана је наступом Женске певачке групе „Центра за културу“ Пожаревац,  док ће радови бити изложени до 16. октобра. Организатори изложбе су Удружење грађана руско-српског пријатељства „Анђели“ за Браничевски округ, Удружење ликовних ствараоца “Ђура Јакшић”,  „Focus Europa for south east Europa“, „Codex Art MS“, Центар за културу Пожаревац, Руски дом Београд и Град Пожаревац.

В.Винкић