„УНИОН МЗ“ ПРЕДСТАВИО РЕВИТАЛИЗАЦИЈУ КУПЉЕНОГ ОБЈЕКТА НЕКАДАШЊЕГ „МИП“-А

Оно што је остало од некадашњег гиганта “ Месне индустрије Пожаревац“, Деоничарско друштво „Унион МЗ“ купило је од „Cторк Имеса“ у стечају на лицитацији 25. маја 2018. године. Куриозитет је да тада оглас о продаји имовине путем прикупљања понуда био објављен чак шест пута у дневним листовима „Данас“ и „Курир“, као и званичном сајту Агенције за приватизацију, а да се на јавне позиве одазвао једино „Унион“ чије је руководство имало визију да, жаргонски речено, подигне Феникс из пепела.  Намера да се уложи новац у погоне и на тај начин у догледно време надокнади потражња која је превазишла садашње производне капацитете „Унион“-а  била је повод да челни људи једне од најпознатијих породичних фирми у земљи окупе новинаре и изнесу идеје ревитализације „МИП“-а и сукцесивног покретања сопствене производње.

Импозантан број окупљених новинара локалних, регионалних и националних медија који су на челу са Звонком Миленковићем, оснивачем Предузећа „Унион МЗ“ најпре обишли производне погоне некада једног од највећих извозника СФРЈ,  били су, најблаже речено запрепашћени оним што су видели: велики део кровне конструкције и преградних зидова сечен и однешен, поједини остаци погона изгорели, док је уз поскидане радијаторе и хиљаде метара несталих цеви електроинсталација у правом смислу речи чупана из голих зидова… Оно што људска рука и немар нису успели, довршавале су последњих године временске прилике: киша и снег који су својевремено најсавременије производне погоне и део управне зграде потопили водом.

Највећи део обнове из сопствених средстава

По обиласку простора „Месне индустрије  Пожаревац“, новинарима су се обратили челни људи „Унион МЗ“-а, објашњавајући потребу куповине објекта као и производне планове.

– Mи смo 2006. године учествовали на лицитацији и били заинтересовани за куповину „МИП“-а, на жалост наша понуда од милион евра није била прихваћена. У следећој лицитацији фабрика је продата по нешто вишој цени, али видели сте до чега је дошло, јер они који су то купили нису имали намеру да се домаћински понашају према имовини, рекао је  Микица Миленковић, директор „Унион МЗ“-а – Очекују нас велика улагања и кретање од нуле јер ћемо почети градњу погона који ће превазићи оно што је „МИП“ био некада. Двадесет година је трајало уништавање, а нама ће требати много дуже да све доведемо у нормално стање, јер лакше је нешто уништити него поправити.

Како је речено, први планови су пресељење дирекције „Униона“, централног магацина, као и пекаре из Костолца у круг „МИП-а, и да овде почне прерада меса која је тренутно у Александровцу. Наиме, по обезбеђењу струје, воде и осталих сегмената ући ће се у реализацију прерадних капацитета која ће за две до три године бити комплетно пресељена, док је најмање 5 година потребно да се овде пресели и кланица.

ОПШИРНИЈЕ У СУТРАШЊЕМ БРОЈУ НЕДЕЉНИКА “РЕЧ НАРОДА”

Share.

Comments are closed.

Skip to content