ПОЛИТЕХНИЧКА ШКОЛА ПОЖАРЕВАЦ ПРЕДСТАВЉА СМЕРОВЕ

         Политехничка школа у Пожаревцу ове године, ученицима завршних разреда основних школа пружа могућност да од септембра упишу један од укупно пет образовних профила.

Трогодишње школовање предвиђено је у оквиру четири образовна профила – аутоелектричар, сервисер термичких и расхладних уређаја, електричар и возач моторних возила, док је четворогодишње школовање предвиђено у склопу усмерења техничар друмског саобраћаја.

Оливера Филиповић

Будућим средњошколцима и њиховим родитељима представљамо образовни профил аутоелектричар. О искуствима садашњих ученика, као и о томе какве погодности и знања овај смер нуди, говоре матуранти Немања Јаковљевић и Андреас Станић, као и професорка стручних електри предмета Оливера Филиповић.

Образовни профил аутоелектричар у Политехничкој школи постоји још од њеног оснивања. Овај смер пре више од десет година први је који је прешао на нови образовни план и програм.

Према речима професорке Оливере Филиповић, данас се у оквиру овог образовног профила изучавају потпуно другачији предмети, различит је и начин полагања завршног испита, а учење је усмерено ка исходима. Много је више стручних предмета, а мањи фонд часова опште – образовних предмета.

Шта кажу ученици?

Ученик Немања Јаковљевић уписао је овај смер из разлога што, како је рекао, муштерија има свуда. Према његовим речима аутомобиле сви возе, а што боље буде изучио овај занат и буде бољи мајстор, имаће више муштерија.

-На трећој сам, завршној години школовања. Већ две године похађам праксу на којој сам пуно тога научио. Настојаћу да стечено знање и умеће усавршим како бих сутрадан био спреман на све што ме у вези овог посла буде очекивало. Надам се да ћу у овом послу уживати и да ће ми овај смер бити подједнако занимљив, као што је то тренутно случај, истиче ученик Немања Јаковљевић.

Немања Јаковљевић и Андреас Станић

Андреасу Станићу три године школовања на овом смеру прошле су брзо. Овај смер уписао је јер воли да ради са електроником, каже. Занимљив му је рад са аутомобилима, а како каже, и уколико не буде радио у неком сервису, корисно је знати поправити сопствени ауто.

-Задовољан сам како условима у школи, тако и радом професора који нам преносе знање, а ни предмети нису тешки. По завршетку школовања највероватније ћу наставити  да се бавим овим послом, поручује Андреас Станић.

-Аутоелектричар је занимање које траје три године. У другом и трећем разреду настава се три дана одвија у школи и два дана у школским кабинетима, односно у савременим аутоелектричарским сервисима. Ово је значајно за ученике који у сервисима, на лицу места стичу искуства, увере се како све то изгледа у пракси. Морам да истакнем добру сарадњу са свим сервисима у граду и околини. Ово занимање је атрактивно за младе који воле електронику и аутомобиле. Обзиром да се стално отварају нови аутоелектричарски сервиси, према информацијама којима располажемо је да наше ученике, уколико су заинтересовани, по завршетку школовања посао чека. Такође, свако ко стекне одређено искуство, касније може отворити и своју радионицу, истакла је Филиповић и додала да је у школи, у оквиру образовног профила аутоелектричар, могуће дошколовати се на пети степен.

Према плану уписа, у оквиру образовног профила аутоелектричар, пожаревачка Политехничка школа ће за школску 2023/2024. годину уписати 30 ученика. Претходних година први на листи уписаних на овај смер имао је 76 поена, а последњи 55.

М. П.

Share.

Comments are closed.

Skip to content