2018-07-12T11:15:24+02:00 12. јула, 2018. 11:15 |

УПИС ЗА СМЕШТАЈ УЧЕНИКА У ДОМ ПОЉОПРИВРЕДНЕ ШКОЛЕ

Упис за смештај у Дом ученика Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ у Пожаревцу за наредну школску годину почео је 5. јула и траје до 17. јула. Тог дана на огласној табли Пољопривредне школе биће објављена листа пријављених ученика за становање у Дому за школску 2018/ 2019. годину. Крајем следећег месеца, 24. августа, изаћи ће коначна ранг листа примљених ученика у првој расподели. Од 20. до 24. августа је друга подела кaда се примају  и ученици других средњих школа у Пожаревцу у зависности од броја слободних места. Коначна ранг листа, и за прву и за другу расподелу, биће објављена 31. августа. Тада ће се потписивати и уговори за ученике првог разреда, а 2. септембра ће бити потписивање уговора и усељење свих других ученика.

Смештајни капацитет Дома је 173 лежаја. У женским собама за 81 ученицу, у мушким за 92 ученика. Комплетан месечни смештај једног ђака, укључујући исхрану у ресторану, васпитни рад и све друге погодности које Дом пружа, кошта 5.358 динара. Интернат има дигиталну учионицу, библиотеку, учионице, теретану, спортске терене, клуб за дружење, ТВ салу.

Највише ученика у Дом стиже са подручја Браничевског округа, око 80 одсто, али их има и из Подунавског и Борског округа и других крајева Србије. Пошто је интересовање за смештај у Дом сваке године све веће, планирано је проширење капацитета, потврдио је Добрица Филиповић, управник. За неких месец дана треба да се крене са извођењем радова на старом објекту, кухињи са трпезаријом. Рушиће се „хангар“ и у том делу ће се на спрату проширити смештајни капацитети за 40 ученика. У приземљу тог простора биће направљена велика мултифункционална сала за клуб за ученике и просторија за заједничке потребе. Такође, биће направљена и радионица за прераду меса и млека у којој ће ученици Пољопривредне школе обављати праксу.

            Данас се завршава Математичко – спортски камп на Тулби

             У току летњег распуста, када ученици оду својим кућама, Дом не остаје празан, већ се седам година у њему  у јулу организује математичко – спортски камп који похађају ученици основних школа од петог до осмог разреда из целе Србије. Организатор кампа је Математичка гимназија из Београда. Прве године је било педесетак учесника да би број 2018. године нарастао на 127. Међу њима су ове године била и 44 ученика из Русије, па је камп добио интернационални карактер. Летњи камп траје  од 2. до  12. јула.

            После тога Дом ученика се сређује за наредну школску годину и повратак својих станара. Ових дана у Дому ће бити смештени и учесници Ликовне колоније, која је организована поводом обележавања три века Пожаревачког мира.