Последњих година је у Општини Голубац урађено више од двадесет великих пројеката. Почев од реконструкције Голубачке тврђаве, доградње Спортске хале, отварања Средње школе – Гимназије, завршетка Ватрогасног дома, отварања конфекцијске фабрике у Радошевцу, изградње пристана, односно, прекограничног прелаза у Усију са Општином Нова Молдава, изградње два моста на Пеку, нове школе у Кривачи, уз реновирање и других школских објеката… Такође се, уз бројне друге пројекте, радило на решавању проблема водоснабдевања, канализације…   

АСФАЛТИРАЊЕ МЕЂУМЕСНИХ ПУТЕВА

Као приоритет за следећи период председник Општине др Небојша Мијовић, истиче асфалтирање међумесних путева:

– Сваке године на локалне путеве полажемо 8 до 10 километара асфалта, тако да наша села доста примерено изгледају и око 90 посто сеоских улица је асфалтирано. Међумесни путеви су остали у дужини од око 20 километара и надам се да ћемо ове године око две трећине те дужине и асфалтирати. То обећање нам је дато од стране представника Министартва грађевине, истиче др Мијовић, и додаје:

– Планирамо да завршимо плажу и марину у центру града. То је велики пројекат који износи око 2 милиона евра. Такође нам предстоји спајање дела стазе од градског језгра Голупца до Голубачке тврђаве. Реч је о дужини од 3 километра, а вредност пројекта је око 2 милиона динара, с обзиром на то да се насипа део Дунава. Општина ће спојити остатак стазе од 9 километара, који се простире према Винцима. Након тога нам остаје једна деоница од око 1.700 метара. Надам се да ће ти радови што пре почети, пошто нас је до сада ометало време, а извођач радова за ту деоницу је већ изабран. По окончању, Голубац ће у најкраћем временском периоду имати најдужу стазу у регији од 12 колометара.

ДВА БРЕНДИРАНА ПРОИЗВОДА

Голубачки мед и барени сир

  – Овај крај познат је и по пчеларима. Урађен је и сертификат за производњу меда на подручју Општине Голубац, која делом припада Националном парку. Тако је настао брендирани мед. Постоји  још један бренд, а то је Голубачки барени сир, чији је произвођач мали привредник који запошљава неколико људи. То су два значајна, сертификована производа са нашег поднебља, каже председник Општине.

ПРЕКОГРАНИЧНА САРАДЊА И ИПА ФОНДОВИ

Голубачка општина је врло активна у сфери прекограничне сарадње и ИПА фондова.

Један у низу таквих пројеката је изградња међуграничног прелаза између Голупца и Нове Молдаве, потом, куповина возила и опреме за Ватрогасни дом, уз обуку запослених лица. У тој групи пројеката је и решавање проблема канализације у граду Голупцу, током ове и идуће године, с циљем да у Голупцу не буде улице без решене канализације.

Из ИПА фондова добијено је око 8,5 милиона евра за реконструкцију Голубачке тврђаве. Како истиче председник Општине др Мијовић:

– На опште задовољство, све је то искоришћено како ваља. Тврђава је отворена и све је значајнија на туристичкој мапи Србије.

Значајан на путу развоја ове локалне самоуправе је и стратешки документ којим се дефинише развој пољопривреде упоредо са развојем туризма, као и отварање мањих и средњих предузећа.

Пример и далеко богатијима

Голубачка општина, иако са незавидно малим буџетом, пружа пример и далеко развијенијим и богатијим градовима.

Ова локална самоуправа настоји да подржи проширење породица, тако да три године уназад пружа финансијску помоћ за свако треће и наредно дете у износу од по 25.000 динара месечно. 

Тако је на овом простору већ започео посао један италијански инвеститор. Направио је фабрику и очекује се да ускоро почне са радом.

Први човек Општине још објашњава:

– Поменути стратешки документ дефинише развој пољопривреде у оном делу који је важан и за развој туризма  у смислу производње хране. Са тим циљем се неколико година уназад издвајају средства за развој сточарства, куповину сточних грла, за воћаре, повртаре, за наводњавање.

                                                                                                                                  А. М.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content