2021-05-20T12:13:47+02:00 20. маја, 2021. 12:13 |

УПП Пожаревац: На Дан пчела

Удружење пчелара Пожаревац подсећа да се данас, 20. маја обележава Светски дан пчела. Одлуку да то баш буде тај датум Генерална скупштина УН донела је крајем децембра 2017. године јер  је у мају на северној земљиној полулопти најбујнији развој овог корисног инсекта. По препоруци, Светски дан пчела обележава се кроз едукацију и активности усмерене на подизање свести о значају пчела и других опрашивача, на опасности са којима се суочавају, као и њихов допринос одрживом развоју.

Пчеле и други опрашивачи су од кључног значаја за глобални ланац исхране. Оне не само да обогаћују исхрану него и вредно обављају економске активности  које се процењују на око 600 милијарди долара. Самом пчеларству као привредној грани њиховим радом годишње се слива око 15 милијарди долара. Медоносне пчеле су веома важне за размножавање воћа, поврћа и цвећа, јер преносе полен с једне на другу биљку и тако их опрашују. Живе у колонијама раздељеним на три дела, матицу која води целу кошницу, пчеле радилице које скупљају полен и нектар, и трута који служи за оплодњу матице.

Иначе, број опрашивача у Европи смањен је у последњих 30 година за три четвртине. Иако није сасвим јасно зашто је то тако, многи научници сматрају да је одлучујући био раст употребе пестицида неоникотиноида. Тај пестицид у широкој употреби делује на нервни систем инсеката, тежину и репродуктивни систем. Користи се за прскање семена пре сејања, али биљке апсорбују мање од 20 одсто хемикалије док остало заврши у природној средини.

Председник удружења пчелара Пожаревац, Дејан Стефановић поводом Светског дана пчела подсећа да су оне „кључни део екосистема и најбољи индикатор здравља“.

Научне студије последњих година показују да су пчеле као врста све угроженије и то највише људском заслугом, мада управо људи највише треба да брину о њиховој заштити и очувању.