Марија Коцић, Ненад Микић, Александар Илић

У Кучеву ће од 29. маја до 1. јуна бити одржана 56. Смотра народног стваралаштва „Хомољски мотиви“.

Према проценама организатора, биће то најмасовнија Смотра до сада, јер је најављен долазак више од 800 учесника, а истовремено и најбогатија што се програма тиче.

О овогодишњој манифестацији, њеним новим садржајима и комплетном четвородневном програму, одржана је конференција за медије на којој су се новинарима обратили председник Општине Кучево Ненад Микић, директорка Центра за културу „Драган Кецман“ Марија Коцић и директор Туристичке организације Општине Кучево Александар Илић.

ЈЕДНА ОД НАЈСТАРИЈИХ СМОТРИ У СРБИЈИ

Председник Микић подсетио је да су „Хомољски мотиви“ једна од најстаријих културних манифестација у Србији која ужива подршку Министарства културе:

– Као локална самоуправа настојали смо да у последње четири године променимо концепт Смотре с циљем да њен квалитет подигнемо на виши ниво. Од прошле године увели смо организацију дипломатског дана и етно мреже, са тим настављамо и ове године када ће нас посетити амбасадори Канаде, Румуније, Малте, Норвешке, истакао је Микић и наставио:

– Такође, од прошле године „Хомољске мотиве“ приређујемо и у дијаспори,  у Италији, у Лонигу, где се велики број Срба налази на привременом раду. Захваљујући томе, ове године ћемо имати више иностраних посета. Долазе  нам пријатељи из Италије, Шведске и чланови КУД-а са Малте, чију ћемо посету вероватно узвратити у новембру и на тај начин „Хомољске мотиве“  проширити не само у Европи, већ и даље, рекао је Микић и додао да Општина Кучево сваким даном постаје препознатљива и по ономе што се овде ради на плану економије, пољопривреде.

– Положили смо камен темељац у Нересници за прву соларну електрану на површини од 13 хектара, отворен је Ветропарк на потезу Голубац – Кривача, што је заједнички пројекат општина Голубац и Кучево. Уз све то, велику пажњу посвећујемо и културном животи наших суграђана, напоменуо  је председник.

Захваљујући Хомољским мотивима у Лонигу, започела је, не само културна, већ и пословна прича са овим градом у Италији, јер се Кучево показало интересантним за улагања привредника. У оквиру узвртатне посете, Кучевљани су дочек делегације из Лонига на овогодишње „Хомољске мотиве“ организовали  у Београду, у Републичком парламенту. Дан после, гости су посетили Кучево, где им је у згради Општине приређен пријем, а касније и састанак коме су присуствовали и представници „ЗиЂинга“, у циљу сагледавања пословних контаката.

– У перспективи то може бити важан моменат за њихове инвеститоре, да дођу и инвестирају у наш град и општину и на тај начин економски и привредно ојачају овај крај, који је пре 15 – 20 година био центар дрвне индустрије, изразио је своја очекивања председник Микић.

ПРОГРАМ 56. ХОМОЉСКИХ МОТИВА

Среда, 29. мај

11,00 часова – Етно колонија веза Кучево 2024.

Организатори Етно мрежа, асоцијацијапроизвођача рукотворина Србије и НАЛЕД

Центар за културу у Кучеву

20,00 часова – Концерт народног оркестра „Сербиа“ и гостију

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

Четвртак, 30. мај

17,00 часова – Наступ фолклорне групе „Цитадела“ са Малте

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

18,00 часова – Изложба Петра Анђелковића

Породична кућа Анђелковића у Кучеву

20,30 часова – Концерт Бојане Николић са гостима

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

Петак, 31. мај

19,00 часова – Концерт „Запевај, заиграј“, концерт КУД-ова.

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

22,00 часова – Концерт народне музике

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

Субота, 1. јуна

7,00 часова – Велики народни вашар

8,00 часова – Продајна изложба сира и меда

Простор на зеленој пијаци у Кучеву

10,00 часова – Демонстрација старог начина испирања злата

Простор на обали Пека крај моста у Кучеву

11,00 часова – Дечји мотиви

Простор испред Поште у Кучеву

13,00 часова – Базар, продајна изложба народног рукотвора меда, локалних гастрономских специјалитета и пољопривредних производа

Простор испред Ресторана „Хомољски мотиви“

15,00 часова – Дефиле учесника Смотре улицама Кучева

16,00 часова – Концерт народних уметника

– Поздравма реч врховног пастира

-Свечано отварање Смотре

-Наступ народних уметника

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

21,00 час – Концерт

Летња позорница на Тргу Вељка Дугошевића

ВЕРНИ ТРАДИЦИЈИ

Током четири дана Смотре одвијаће се разни културни и музички програми и промовисати стари обичаји, народна ношња, хомољска јела и производи овога краја.  О свему томе, на конференцији за медије опширно је говорила директорка Центра за културу „Драган Кецман“ и директорка „Хомољских мотива“ Марија Коцић:

– Морам да истакнем да је у организацију „Хомољских мотива“ укључена читава наша заједница, на челу са Центром за културу, Туристичком организацијом и Mесном заједницом, а велики терет носе и Јавно комунално предузеће, читав град и сва села у општини. Нема сумње да су сви наши капацитети укључени у организацију ове манифестације  која је давно превазишла Кучево. На то нас обавезују и признања које је Смотра добила, Туристички цвет Србије и Вукова награда, рекла је Коцић и у наставку образложила комплетан програм:

– У среду, 29. маја, у 11 часова, је „Етно колонија веза“, у организацији Етно мреже, асоцијације произвођача рукотворина Србије и НАЛЕД-а. Циљ је економско оснаживање жена у руралном подручју. Тога дана је и званична посета амбасадора, а у вечерњим сатима, од 20,30 концерт, Народног оркестра „Сербија“, на коме ће наступити више од 15 музичара. Од великог значаја за нашу средину је и отварање Градске галерије коју је Кучево одавно заслужило да има. Почетак њеног рада озваничиће изложбена поставка слика добро познатог уметника из Кучева Драгана Кецмана. Користим прилику да се на уступљеним сликама које до сада нисмо видели, захвалим Стани и Ани Кецман, истакла је Коцић.

Програмом је предвиђено да у четвртак, 30. маја, у 17 сати, наступи фолклорна група „Цитадела“ са Малте. У 18 часова је  изложба Петра Анђелковића у Галерији „Студенац“, док ће Бојана Николић, етно певач са гостима, наступити исте вечери од 20,30 часова.

Петак 31. мај резервисан је за следеће догађаје: у 19 часова је концерт културно – уметничких друштава под називом „Запевај, заиграј“, на коме учествују и гости из дијаспоре, а од 22 сата концерт народне музике, где ће наступити Слоба Радановић. Оба концрта одвијаће се на Летњој позорници на Тргу Вељка Дугошевића.

ОСАМСТО УЧЕСНИКА У ДЕФИЛЕУ

Главни дан на овогодишњим Хомољским мотивима је субота, 1. јун.

– Програм почиње од 7 сати традиционалним народним вашаром, у 8 је продајна изложба сира и меда, а у 10 часова демонстрација старог начина испирања злата. Истога дана, у 11 часова, почеће Дечји мотиви, а у 13 сати Базар, продајна изложба народног рукотвора, меда, локалних гастрономских специјалитета и пољопривредних производа.

– Дефиле са око 800 учесника кренуће улицама града од 15 часова.  Сат касније почеће главни програм, када ће се посетиоцима обратити Врховни пастир. После њега је свечано отварање и наступ народних уметника. Манифестацију ћемо завршити Концертом на Тргу Вељка Дугошевића, на коме учествује звезда естраде Неда Украден, рекла је на конференцији Марија Коцић, наглашавајући на крају да је концепт овогодишњег програма  – не мењати суштину већ сачувати оно што је наше, изворно и да едукацијом преносимо то на младе генерације.

На конференцији је са понудом туристичких потенцијала  током Хомољских мотива новинаре упознао директор Туристичке организације Кучево Александар Илић.

– Поред демонстрације испирања злата посетиоци ће бити у прилици да разгледају изложбу сира и меда. Поред дефилеа приредићемо и базар народног стваралаштва и пољопривредних производа. Биће ту разних специјалитета из нашег краја, али и из целе Србије, јер очекујемо госте са разних страна. Задивићемо посетиоце нашим туристичким локалитетима као што су пећине, видиковци и пешачке стазе у дужини од око 30 километара. И ове године, „Хомољски мотиви“ неће проћи без концерта естрадних звезда, међу којима ће бити Неда Украден, истакао је Илић који је своје обраћање медијима завршио речима главног пастира Мотива: Добродошли у златну долину!

Р. Н.

 

 

 

Share.
Leave A Reply

Skip to content