Перић, Удовички Фотез, Мијатовић, Гачевић
Перић, Удовички Фотез, Мијатовић, Гачевић

Глумачке свечаности „Миливоје Живановић“ одржаваће се од 1. до 6. априла, по 28. пут, у пожаревачком Центру за културу.

Да се традиција у Пожаревцу наставља, те да је постављена висока лествица у одабиру позоришних представа за овај фестивал потврдио је заменик градоначелника Предраг Мијатовић. Он је истакао да верује да ће и ове године фестивал одговорити свим захтевима страствених љубитеља позоришта и глумишта.

-Верујем да ћемо уживати у свим позоришним представама и бравурама уважених глумаца.  Ове године свечаност има и међународни карактер. Позивам све љубитеље глуме да дођу у Пожаревац и  уживају у Глумачким свечаностима, рекао је Мијатовић.

Директорка Центра за културу Пожаревац Галина Перић истакла је да је селекторка овог фестивала Молина Удовички Фотез, драматург и уметничка директорка драме Народног позоришта у Београду, саставила импресивну селекцију представа које ће  одушевити својом дубином, емотивном снагом  и уметничком изражајношћу.

– Ова година ће бити обележена богатством израза и уметничким надахнућем који ће вам омогућити врхунски уметници. Жири фестивала чине истакнута имена наше позоришне сцене: Славенко Салетовић, редитељ, Љиљана Благојевић, глумица и Небојша Дугалић, глумац и прошлогодишњи победник свечаности. Њихова стручност и сензибилитет осигуравају да ће најбоља глумачка остварења бити препозната и награђена. Ове године беседник ће бити легенда позоришта Петар Божовић који ће допринети значају фестивала, рекла је Перић.

Селекторка Молина Удовички Фотез истакла је да ће најтеже бити члановима жирија, јер неће бити лако одабрати победника.

– Ово ће бити празник фантастичне глуме и то су представе у којима често доживимо ту магију коју је правио Миливоје Живановић. Драго ми је због тога што што ће, поред наших великих глумачких имена, публика у Пожаревцу имати прилике да види и дивне глумце из Црне Горе и Бања Луке. Биће прилике да се публика и насмеје, али и растужи, рекла је Удовички Фотез.

Удовички Фотез је истакла да од пет представа у такмичарском делу програма, чак две је режирао редитељ Јагош Марковић који је преминуо прошле године, те је ово јединствена прилика да публика види на који начин је Марковић фантастично радио са глумцима, колико су га волели и колико им недостаје.

Према образложењу селекторке, у конкуренцији за главну награду је више изузетних глумаца, међу њима Ненад Јездић, Војислав Брајовић, Озрен Грабарић, Олга Одановић, Бранко Видаковић, Неле Михајловић, Николина Фригановић, Сандра Бугарски, Бранислав Лечић, Бранимир Поповић.

Карте за све фестивалске представе су још увек у продаји, по цени од 1.000 динара, али је већина њих већ распродата.

                     И.Р.

 

Овогодишње представе

 

У понедељак, 1. априла, на репертоару ће се наћи представа „Швејк“ Јарослава Хашека у драматизацији Кате Ђармати и Слободана Обрадовића, а у режији Вељка Мићуновића,  Београдског драмског позоришта.

За 2. април планирана је педстава „Развојни пут Боре Шнајдера“  Александра Поповића у режији Егона Савина, Југословенског драмског позоришта.

У среду, 3. априла, одиграће се „Отац“ Флоријана Зелера у режији Паола Мађелија, Атељеа 212. „Ћелава певачица“ биће приказана у четвртак, 4. априла, Ежена Јонеска у режији Јагоша Марковића, Центра за културу Тиват.

У петак ће бити одиграна „Урнебесна трагдија“ Душана Ковачевића у режији Јагоша Марковића, Народног позоришта Републике Српске Бања Лука и Народног позоришта у Београду. Последње вечери, 6. априла, у част награђених „Спортско срце“ одиграће глумци Звездаре театра из Београда, писца Ђорђа Милосављевића у режији Милана Караџића.

 

Пратећи програм фестивала

 

Изложба Музеја позоришне уметности Србије „Српско позориште у Великом рату“, чије су ауторке Мирјана Одавић и Јелица Стевановић, биће отворена у понедељак, 1. априла, у 19.30 сати.

У среду, 3. априла, у 13 сати, биће организована промоција књиге „Других пет“ – збирка драма награђених на Фестивалу првоизведених представа (ПИП) у Алексинцу (2017-2022), коју је приредио театролог Миливоје Млађеновић. Осим њега, на промоцији ће говорити и театролог Мирослав Радоњић.

У четвртак, 4. априла, у 13 сати, биће представљена монографија „Милан Гутовић“ ауторке Татјане Њежић.

Share.
Leave A Reply

Skip to content