2019-12-03T09:04:54+01:00 3. децембра, 2019. 09:03 |

Успешан Фестивал глувих и наглувих Србије

У Пожаревцу је одржан 43. Републички фестивал културно – уметничких аматерских достигнућа глувих и наглувих Србије у извођењу народних игара – фолклора и рецитала – рецитација. У Центру за културу Пожаревац наступило је 6 фолклорних ансамбала и 10 индивидуалних такмичара из 13 градова док су Манифестацију увеличали представници КУД Националног Савеза глувих и наглувих Републике Северна Македонија – Народно удружење ,,Традиција“ из Скопља, што је била прва регионална сарадња ове врсте на нашим просторима.

Жири који су чинили Драгана Васовић, професорка српског језика и књижењвности, Бобан Марковић, председник КУД-а „Др Раша Лазаревић“ и Душко Вујчић, дугогодишњи играч Градског ансамбла народних игара и песама Пожаревац одлучио је да прво место у фолклору припадне Удружењу глувих и наглувих Шумадијског округа Крагујевац – КУД глувих ,,Јаков Петровић Бједов“ игром ,,На прелу и игре из Шумадије“, кореографа  Војислав Петровић, друго Међуопштинском удружењу Пожаревац Играма из Србије „Хајде, па весело“, кореографа  Владимира Стојадиновић а треће Удружењу  глувих и наглувих ЗО Ужице,,Изворним  играма  из Ужица“  кореографа Миће Петровића.

У категорији извођење рецитала-рецитација победник је  Татјана Радвањ Папђурдес представница Организације глувих Нови Сад, КУД ,,Јован Бољарић“   песмом ,,Чекај ја ћу доћи’’, ауторке Љиљане Вукосављевић, друго место освојио је Златко Матић из Удружења глувих и наглувих ЗО Ужице  песмом ,,Крвава бајка’’ Десанке Максимовић а треће  представник Савез глувих и наглувих Сомбор.

Иначе, пожаревачко удружење  је по други пут домаћин фестивала  о чему је одлучено само месец дана пред манифестацију, што указује на степен поверења матичног Савеза.  Фестивал је реализован уз помоћ средстава Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Републике Србије преко Савеза глувих и наглувих Србије, као и из сопствених извора МУГН Пожаревац док је Центар за културу своj допринос дао кроз бесплатне техничке услуге.