2017-03-29T11:31:57+02:00 29. марта, 2017. 11:31 |

Успешни међу нама: Бисерни глас у име традиције, Марта Благојевић

Muzicka skola 4Сјајан целовечерњи концерт одржан прошлог понедељка у Музичкој школи «Стеван Мокрањац» у Пожаревцу, када су се на сцени нашли Марта Благојевић, сопран, Горан Гојевић, кларинер и Војислав Перућица, клавир, био је повод за нашу рубрику, а саговорница нам је дама чије смо име прво поменули, која својим гласом пар деценија уназад осваја пажњу и срца публике широм земље .

Рођена у Пожаревцу, Марта Благојевић је нижу – одсек клавира и средњу музичку школу  -теоретски одсек, завршила у Пожаревцу. Упоредо похађа и завршава соло певање у Музичкој школи ’’Станковић’’ у Београду у класи професорке Љиљане Антонијевић, док 2002.године дипломира на Факултету музичке уметности у Београду на одсеку соло певање у класи професорке Александре Ивановић. Педагошки рад у Школи у којој је све почело “Стеван Мокрањац” у Пожаревцу почиње као студент треће године, и успешно га обаља и данас.  Но, да би се неко професионално бавио овим послом потребно је неколико сегмената, међу којим су, свакако уз таленат, неопходни  упоран рад, мотив и подстрек.

– У праву сте! Код мене су мотив и подстрек биле награде које сам освајала још током школовања, говори нам Марта Благојевић – Награђивана сам на Републичком и Међународном такмичењу  ‘’Петар Коњовић’’ у  солистичким дисциплинама  и камерној музици. Шта ћете већи мотив од високих оцена врхунских музичких стручњака који седе у жирију.

Данас овакав подстрек имају Ваши ученици.

– Поведена својим искуством, трудим се да ђаци којима предајем буду присутни на сваком значајнијем надметању. Поносна сам на њихове резултате како на републичком тако и на  међународном нивоу. Овде би истакла две прве награде у Руми, 100 освојених поена на Фестивалу у Сенти, три високе прве награде  на Републичком такмичењу  као и прво, друго и треће место на Међународном такмичењу «Петар Коњовић” у Београду. Посебно наглашавам освојено друго место ученице Невене  Јосић на такмичењуIuventuscanti у Словачкој.

Како сазнајемо у даљем разговору, њени ученици наступају на многим културно-музичким манифестацијама  у Србији, проглашавани су за лауреате и учествовали су на завршним концертима као најуспешнији такмичари. Посебно треба истаћи да је велики број ђака са којима је радила наставио музичко школовање на академијама у Београду И Српском Сарајеву код еминентних педагога.

Уз педагошки рад Марта Благојевић велики део времена посвећује сопственим солистичким наступима. А, било их је заиста – много!

Још из средњошколских дана било је наступа са Градским женских хором “Барили”, али и  у камерним саставима у време студија у свим значајним дворанама  попут Дом Војске под диригентском палицом Ангела Шурева, Ликовној галерији КЦБ, Павиљону “Цвијета Зузорић”, Народном музеју, СКЦ-у, сећа се Марта. Остаће у трајном сећању и наступи у Задужбини «Илије М.Коларца”, Скупштини града Београда, Галерији Прогрес, уз војни оркестар ‘’Станислав Бинички’’, али и ван граница наше земље попут концерата у Охриду, Требињу,Грчкој  Никада, нисам запоставила свој родни град: наступам као солиста  Великог ансамбла Музичке школе “Стеван Мокрањац”, али и на бројним манифестацијама, добротворним концертима икултурним дешавањима.

Како изгледа Ваш репертоар?

– Уз класичну музику, у камерним саставима са својим колегама интерпретимам евергрин као и џез музику. Но, улажем велики труд и у промовисању старе српске народне песме, поготово са новооснованим ансамблом ‘’Лирика’’. Овде се скупа бавимо очувањем традиционалног и староградског мелоса , ромаси, шансона и некада популарну музику осталих жанрова.   

Марта Благојевић је чланица секције соло певача Удружења музичких и балетских школа Србије и председник регионалне секције соло певача ове републичке асоцијације. Вреди поменути њено активно учешће на традиционалном Фестивалу “Дани Мије Крњевца” где обавља одговорну функцију председника жирија.

– Имајући у виду велики број свакодневних обавеза везаних за посао и наступе, да ли имате довољно слободног времена и како га проводите?

– Слободно време посвећујем својој породици. Као свака самохрана мајка настојим да својој деци посветим пажњу, пратим и учествујем у њиховом одрастању и васпитању. Син Павле (22 )и кћер Јована (13) такође су у музици: Павле је завршио средњу музичку, одсек саксофон, док Јована похађа четврти разред флауте, говори нам Марта –  Како  је за бављење певањем неопхода како психичка тако и физичка спремност, настојим да између професионалних и породичних обавеза уграбим колико је могуће времена за шетњу и трчање. Волим да путујем, упознајем дивне пределе наше Србије, али и позоришта европских метропола.

За крај нашег сусрета уобичајно питање: шта Ваш очекује у наредном периоду?

– У професионалном смислу планирам и даље концерте и наступе у камерној музици са драгом колегиницом Љубицом Миладиновић, са којом имам изузетну музичку сарадњу већ пар година, закључује Марта Благојевић.

Влада Винкић

Weiner-photography