2021-05-26T10:22:52+02:00 26. маја, 2021. 10:22 |

Успешни упркос пандемији

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ у Пожаревцу са својим одељењима у Костолцу, Малом Црнићу, Великом Градишту и Кучеву у својој 72. години постојања бележи још једну успешну школску годину, у складу са условима рада коју је наметнула тренутна епидемиолошка ситуација.Иако су се услови рада током школске године мењали, у смислу организације наставе, ученици и наставници вредно су радили и припремали се за текуће активности, које обухватају такмичења, наступе, пријемне испите… Руководство и наставни кадар путем интернет платформи омогућили су ученицима да се редовно информишу, усавршавају своја знања и вештине кроз различите облике рада, али и да се наставни процес у потпуности реализује у складу са Наставним планом и програмом. Сарадња са родитељима успешно се одвијала у циљу давања подршке ученицима који су имали потешкоћа у преузимању материјала за учење, коришћења онлајн платформи, као и у отклањању других проблема у процесу наставе.

УСПЕХ УЧЕНИКА НА ТАКМИЧЕЊИМА

       Душан Рајић

У априлу месецу, текуће године, многи ученици успели су да остваре одличне резултате на различитим такмичењима, која су одржавана онлајн, али и уживо. Сви ученици и њихови наставници уложили су много труда како би постигли најбоље могуће резултате, како из теоретских предмета, тако и на извођачком пољу. Школа је поносна на резултате које су њени ученици постигли у овој школској години.

Ученици средње школе су на Међународном такмичењу из теорије музике и музичких облика постигли следећи успех: Коста Богдановић, 2. разред, Тара Николић, Леонардо Боројевић, Љубица Маринковић, Марија Цакић, 3. разред, Марија Стојковић, 4. разред, из класе Слађане Стојановић, а Марија Цакић, 3. разред и Мануела Бумбешевић, 2. разред у класи Јадранке Филиповић, освојили су прве награде.

Ученици ове Школе су и ове године узели учешће на Републичком такмичењу музичких и балетских школа Србије и освојили следеће награде: Младен Лазић, 4. разред, ОМШ (хармоника) прва  награда, класа Драгана Станковић; Душан Рајић, 5. разред, ОМШ (гитара) прва награда, класа Младен Ничић; Алекса Богдановић, 4. разред, ОМШ (виолина) друга награда, класа Бранислава Глишић; Јана Станковић, 1. разред ОМШ (виолина) друга награда, класа Зоран Вељковић; Леонардо Боројевић, 3. разред СМШ (гитара) друга награда, класа Бојан Стевић; Александар Ивковић, 4. разред ОМШ (хармоника) друга награда, класа Весна Богдановић; Клавирски дуо Belle Ања Балинт и Ксенија Божиловић, 3. разред СМШ, трећа награда, класа Александра Гајић; Дуо Animato Анђелија Ђак, 3. разред СМШ (флаута) и Јана Милорадовић, 2. разред СМШ (клавир) трећа награда, класа Валентина Илић.

На Међународном такмичењу „Мајске музичке свечаности“ у Бијељини, које се одвијало од 13. до 16. маја ученице соло певања Миа Марковић, Марија Дражић, 4. Разред ОМШ, освојиле су прве награде, Ања Рајковић, 1. разред ОМШ  другу награду, у класи Љубице Миладиновић; Јелена Демић, 2. разред ОМШ, у класи Оливере Јанићевић, освојила је прву награду.

До краја школске године ученике Школе очекује још такмичења, те се надамо да ћемо забележити још добрих резултата и одржати ниво успеха као и до сада.

УПИС УЧЕНИКА

Музичка школа „Стеван Мокрањац“ успешно је спровела процес пријемног испита за упис ученика у Средњу школу, иако је ове године, према Календару образовно-васпитног рада, полагање овог испита померено месец дана раније, у односу на претходне године. У периоду од 7. до 9. маја одржавала се провера посебних способности за надарене у области музике, где су кандидати могли да покажу своја знања и вештине из области солфеђа, теорије музике и свирања на инструменту. Интересовање је ове године било на високом нивоу. 

За вокално-инструментални одсек пријавио се 21 кандидат. Полагању пријемног испита из главног предмета – инструмента или соло певања на вокално-инструменталном одсеку приступило је 20 кандидата, од којих петоро није положило испит из главног предмета. Пријемни испит положило је 15 кандидата, а школа уписује 8 ученика. На одсеку за музичку продукцију и обраду звука пријемни испит је полагало 12 ученика, од којих је 7 положило пријемни испит, док се за одсек за музичку теорију пријавило 12 ученика, а положило 10 ученика. Упис ученика вршиће се након објављивања коначне ранг листе кандидата.

Крајем маја и почетком јуна вршиће се провера музичких способности за упис нових ученика у припремни и први разред основне школе. Први термин предвиђен је за суботу, 29. мај, а наредни су 5. и 12. јуна од 9 часова. Провера способности вршиће се у просторијама школе у Пожаревцу, али и издвојеним одељењима у Костолцу, Великом Градишту, Кучеву и Малом Црнићу. Пријаве се могу преузети на сајту школе www.mokranjac.rs  и могу се доставити путем мејл адресе office@mokranjac.rs, или лично у секретаријату школе у улици Кнеза Лазара бр. 1.

НАСТУПИ УЧЕНИКА И НАСТАВНИКА

У претходном периоду због досадашњих епидемиолошких мера није било наступа ученика и наставника. Тек почетком маја створили су се услови да наши ученици свој таленат покажу и ван учионице. Интерна и јавна делатност се одвија у ограниченим условима уз поштовање свих мера предвиђених Оперативним планом рада школе у пандемији. 15. маја одржана је  промоција  Пољопривредне школе „Соња Маринковић“ из Пожаревца где су учешће узеле ученице наше школе са одсека соло певање – Тара Вељковић (1. разред СМШ, класа Марта Благојевић) и Марија Дражић (4. разред ОМШ, класа Љубица Миладиновић). У наредном периоду предвићено је гостовање школе у емисији „Прело у мом сокаку“, организовање Дана клавира и друго. 

Уколико епидемиолошки услови дозволе у Музичкој школи надају се да ће се у већој мери у школи одвијати и концертна делатност и да ће наши ученици имати могућност да наступају пред публиком и усавршавају вештину сценског наступа. Нажалост, многе активности, као што су такмичења у организацији школе, традиционални Новогодишњи, Ускршњи, годишњи концерти и слично није било могуће одржати, али очекују да  нова школска година омогући реализацију свих наших дугогодишњих планираних активности.