На седници Скупштине општине Жагубица усвојен је нови Статут Општине Жагубица. Досадашњи Статут био је на снази од 2008. године и од тада је претрпео пет промена у складу са изменама системских закона и изменама кровног Закона о локалној самоуправи. Председница Скупштине општине Оливера Пауљескић истиче да према новим критеријумима од следећих избора у Општини Жагубица број одборника биће смањен са садашњих 33 на 25, а број изабраних чланова Већа са 9 на 5 (не рачунајући председника Општине и његовог заменика). Такође, општине величине до 15.000 становника имаће право на само једног помоћника председника општине.

ЗА РАЦИОНАЛНИЈИ И ЕФИКАСНИЈИ РАД СКУПШТИНЕ

            -Комисија је одрадила нацрт новог Статута, послат је Министарству за државну управу и локалну самоуправу од којег смо добили позитивно мишљење, тако да је на данашњој седници једногласно усвојен. Једна од већих новина јесте детаљније дефинисање улоге савета месних заједница, односно дефинисање његове надлежности и начина избора чланова савета. Такође, уводи се јавно слушање, односно могућност учешћа грађана у раду скупштинских радних тела са правом предлагања одређених решења. Детаљно је предвиђено који прописи морају бити на јавној расправи, односно о којим прописима се грађани још у нацрту или предлогу морају обавестити. Тиме се обезбеђује још већа транспарентност прописа који су у поступку доношења и на тај начин се даје могућност грађанима да учествују у процесу доношења ових закона. И у овом Статуту имамо Савет за међунационалне односе који има иста овлашћења као и раније. После усвајања Статута, Скупштина је у обавези да усклади сва општа акта, а рок за усклађивање је до 28. марта 2019. године, казала је Пауљескић.

            У наставку седнице усвојена је одлука о бесплатном превозу деце, инвалида, пензионера и незапослених лица на територији Општине Жагубица, одлука о финансијској подршци породици са децом, одлука о ауто – такси превозу, одлуке о мрежи јавних основних школа и предшколских установа и измењена одлука о образовању Комисије за планове Општине Жагубица. Дата је сагласност на програме путне инфраструктуре, локалног развоја и просторног планирања и комуналне делатности Јавног предузећа за планирање и управљање пројектима Општине Жагубица за 2019. годину.

            Одборници су дали зелено светло на извештај о раду Општинског већа за прошлу годину, завршни извештај о фунцкионисању система одбране од града на територији Радарског центра „Петровац“, извештај о раду Штаба за ванредне ситуације за 2018. годину и план рада за текућу годину, измењени програм пословања Јавног комуналног предузећа за 2019. годину и допуну Статута Културно – просветног центра.

                                      Председништво Скупштине општине

 

ЗЕЛЕНО СВЕТЛО НА ПЛАНОВЕ УСТАНОВА

Усвојен је извештај о раду Туристичке организације за 2018. годину. У извештајном периоду реализоване су манифестације: „Старци“ у Вуковцу, „Привег“ у Лазници, „Ускршња туцијада“ у Жагубици, „Марковданске игре“ у Близнаку, „Сабор фрулаша“ у Осаници, „Спасовдански сусрети“ у Крепољину, Сабор „Врела Хомоља“ у Жагубици и „Хомољска саксофонијада“ у Сувом Долу. Туристички потенцијали Општине Жагубица промовисани су на Сајму туризма и Сајму етно хране и пића у Београду, Стишком поселу у Заови, Сајму „Здраво, домаће, природно“ у Зајечару и Данима Брестовачке бање у Бору. У склопу ТОЖ послује сувенирница у којој може да се набави  велики број употребних предмета – сувенира који носе обележје Хомоља.

            Дата је сагласност на извештај о раду Културно – просветног центра „Јован Шербановић“ за 2018. годину и план рада за текућу годину. Активности су реализоване кроз неколико облика: организовање манифестација и смотри, аматерско стваралаштво, књижевно и ликовно стваралаштво, библиотечку делатност… Посебна пажња биће поклоњена организацији Сабора „Врела Хомоља“ где ће КПЦ поред Туристичке организације и Општине бити једна од главних организатора. Такође, усвојен је извештај о раду Завичајног музеја Хомоља за прошлу годину и план рада за 2019. годину. У току протекле године у Завичајном музеју урађено је доста тога и остварени су контакти и сарадња са еминентним институцијама у Србији, реализована су два пројекта са којима је Музеј конкурисао код Министарства културе и започети су поједини пројекти које финансира Општина. У плану су бројне инвестиционе активности на згради установе.

                                                                                                                        Д.Динић

Share.

Comments are closed.

Skip to content