Већина сорти пшенице које се у Србији гаје, отпорна је на ниже температуре и голомразице, при чему долази до појаве одбацивања лиски, али то не оставља веће последице на принос, осим у неким екстремним случајевима попут дужих голомразица, праћених веома ниским температурама.  Отпорност на ниске температуре и мраз, пшеница стиче током извесног временског периода – периода каљења. Период каљења има две фазе. Током прве фазе интензивно се накупља шећер у току сунчаних, јесењих и зимских дана, а током друге фазе долази до потискивања воде из ћелија и на тај начин снижава се тачка мржњења. 

Утицај ниских температура на усев пшенице зависи од више фактора, најбитнији су: – време сетве као један од најважнијих фактора. Сувише рана сетва може довести до тога да усев уђе у фазу мировања много развијенији него што би требало. Последице овога може бити повећана осетљивост према ниским температурама. Међутим и касна сетва није повољна за презимљавање, јер усев у зимски период улази недовољно развијен.

Минерална исхрана, а нарочито исхрана азотом, може негативно да утиче на презимљавање, јер обилна исхрана овим елементом доводи до повећања садржаја беланчевина и воде, а истовремено до смањења садржаја шећера. Такође, и неадекватна исхрана фосфором има лош утицај, као и лоша снабдевеност калијумом. У том случају долази до смањења садржаја шећера у листовима и чвору бокорења, чиме се директно утиче на смањење отпорности према мразу.

Физичке особине земљишта и његова влажност, могу такође негативно утицати на презимљавање пшенице, тако да изразито влажна и превише растрешена земљишта, као и она лакшег механичког састава, много брже одају топлоту, услед чега долази до пропадања биљака.

  Kаљење је битан фактор који утиче на презимљавање усева. Само каљење је саставни део стадијума јаровизације и уколико нека сорта није прошла тај процес, неће моћи да издржи ниске температуре, иако генетски поседује отпорност према мразу.

Дубина сетве може бити битан фактор који утиче на презимљавање. Наиме, плитка сетва смањује отпорност према мразу, зато што се чвор бокорења налази скоро на површини и тиме је директно изложен утицају ниских температура. Такође, уколико се ради о дубљој сетви ( дубље од 4 цм), смањује се отпорност према мразу, јер се биљка слабије развија и теже се пробија кроз дебели слој земље.

На отпорност према мразу утичу и други фактори спољне средине, један од битних чинилаца је снежни покривач, који је врло добар изолатор од ниских температура. Тако, ако се током зиме формира и мањи снежни покривач, биљке могу да издрже температуру и до – 20 степени, док без снега, и температура од – 10 степени, ако траје дуже (голомразица), може проузроковати оштећење усева. На презимљавање биљака имају утицај и њихово здравствено стање, стање земљишта, као и експозицијан терена.

                    Сретен Даниловић дип.инж. ратарства у ПССС Пожаревац

Share.
Leave A Reply

Skip to content