Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

13.10.1831.

 Први пожаревачки епископ архимандрит

           Изабран је први пожаревачки епископ архимандрит Герасим (Ђорђевић). По одласку фанариота и добијања хатишерифа 1830., кнез Милош је покушао да обнови Браничевску епархију.


21.10.1871.

Прво српско пожаревачко железничко друштво

Српска влада донела је посебан Закон о градњи пруге од Пожаревца до Дубравице. Тим актом, поред осталог предвиђено је и формирање Акционарског друштва подименом ,,Прво српско пожаревачко железничко друштво“.


15.10.1918.

                                                  Одлазак Немаца

Немци су напустили Пожаревац после поновног преузимања од Бугара 22.09.1918. а након пробоја Солунског фронта од стране српске војске и савезника. Истог дана у Пожаревац су ушли српски војници под командом поручника Војислава Боницлића.


15.10.1991.

                                                   Јубилеј Болнице

 У Пожаревцу је обележена 160-та година Болнице (1831-1991). Председник СЛД академик проф. др Војин Шуловић отворио је Музеј српске медицине, а Председништво СЛД одржало редован састанак у просторијама Музеја. У оквиру прославе прим. др Драшко Рајковић открио је спомен плочу у холу болнице, а проф. др Градимир Стојановић спомен плочу на згради некадашњег хотела „Српска круна“ где је одржан први стручни састанак Друштва лекара у Пожаревцу. Такође, тога дана у част јубилеја ове установе, прим. Др Томислав Јанковић предао је на коришћење новосаграђени комплекс болнице.

Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content