Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

13.10.1833.

 Доживотна пензија за бригу о кнежевом здрављу

Указом кнеза Милоша Обреновића, у Пожаревцу је др Барталомеу Силвестру Куниберту (1800-1851) додељена доживотна пензија од 300 форинти у сребру као захвалност за бригу о Милошевом здрављу и здрављу кнежеве породице, а која ће бити исплаћивана из сопствене кнежеве касе. Кнез Милош са породицом кумовао је деци др Куниберта, а и порадио да добије место лекара београдске вароши у лето 1832.


27.10.1952.

                        Пожаревац добио аутоматску телефонску централу

Пожаревац је добио аутоматску телефонску централу (АТЦ) у просторијама поште.У присуству представника Главне дирекције ПТТ и Дирекције пошта у Београду и других пошта овог краја, одржана је скромна свечаност. АТЦ је имала 400 бројева и могла је, без већих потешкоћа, да се повећа на 1.000 бројева у перспективи.

 


28.10.1918.

(15.10. 1918.)

                                             Ослободиоци Пожаревца ушли у град

Ослобођен је Пожаревац у Првом светском рату. У ноћи 28. односно 15. октобра  и 29.односно 16.октобра, извиднице српске војске ушле су у град. Ослободиоце Пожаревца, на челу са пуковником Николом Цоловићем, комадантом Прве коњичке бригаде, сутрадан поздравили су Пожаревљани на челу са председником пожаревачке општине Михаилом Душманићем.

 

Share.

Comments are closed.

Skip to content