Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

27.10.1946.

 Премијера Сумњивог лица

Окружно народно позориште у Пожаревцу одиграло је премијерну представу ,,Сумњиво лице“ од Бранислава Нушића. Драган Јовановић је био редитељ и истовремено глумац главне улоге – Јеротија.


28.10.1910.

 Полемика са министром саобраћаја

            У Народној скупштини Србије пожаревачки посланик Љубомир Ђорђевић, у форми питања, оштро је полемисао са министром саобраћаја о потреби изградње пруге Пожаревац – Осипаоница, истичући велику потребу пожаревачких трговаца да се повежу саглавном саобраћајницом Србије, пругом Београд – Ниш.


30.10.1911.

                                                  Циркус „Берла“ у Пожаревцу

На Цветномтргу (данас зелена пијаца) у Пожаревцу, циркус ,,Берла“ свакодневно је давао представе з аграђанство, са изванредним артистима и занимљивим програмом.


31.10.1857.

Кажњен учитељ јер је тукао ђака

 

Димитрије Протић, учитељ основне школе у Пожаревцу кажњен је са одузимањем пола плате зато што је тукао дете Павла Цукића из Пожаревца.


31.10.1932.

                                         Нова слава 9. Пешадијског пука

Девети пешадијски пук са седиштем у Пожаревцу прославио је своју нову славу ,,Ослобођење Пожаревца 1918“. Свечаност је почела у 10 ч. Резањем колача од стране комаданта пешадијског пука Душана Панића, а чинодејствовао је прота Милан Бранковић. На слави је прочитан телеграм краља Александра Карађорђевића.

 

Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content