2017-12-01T09:17:51+01:00 1. децембра, 2017. 09:17 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

26.11.1909.

                                           „Зора“ угледала светлост дана

 Залагањем адвоката ЖикеИлића – Средњевца и судије Ивана М. Николића и још неколико млађих трговаца и чиновника пожаревачких, у Пожаревцу је основано Певачко друштво „Зора“. Имало је мешовити хор подуправом капелана Вацслава Ведрала и сваке недеље и празником чланови ПД ,,Зора“ певали cу у цркви на литургији.


26.11.1998.

                                              Највећа производња од оснивања Бамбија

 Холдинг компанија ,,Бамби“  испунила је годишњи план производње.  Произвела је највише од оснивања до данас, односно у протекле 31 године колико постоји ова фирма.


  27.11.1846.

                                           Како против голубачке мушице?

 Окружном начелству у Пожаревцу издата је наредба за испитивање голубачке мушице натарену. Др Аћим Медовић, окружни физикус, одређен је да достави податке: када и како се мушице роје, да их веродостојно опише, предложи мере за њихово уништавање и предочи штете које оне наносе сточарству. Његов извештај је послужио В. Колару као основ з ареферат у Бечкој акдемији науке. Сам је објавио резултате истраживања.


  28.11.1875.

                                                        Слобода за Светозара Марковића

Изашао је из затвора у Пожаревцу СветозарМарковић након из државања казне. У затвор је дошао 24.04.1874.године.


 28.11.1948.

                                            Почела производња у  „Малом Котолцу“

У Костолцу је пуштена у погон калорична централа ,,Мали Костолац“. На свечаном митингу говорио је Министар електропривреде Савезне владе Никола Петровић, а после њега обратили су се Војислав Марковић,  директор ,,Електране“ Нови Костолац,  Светислав Бодирога, директорГрађевинског предузећа ,,Кучај“ и Живко Петричевић,  директор ,,Електроистока“.


28.11.1948.

                                                     Отворен атеље „Ђура Јакшић“

У Пожаревцу је отворен сликарски атеље,,Ђура Јакшић“. Чланови овог уметничког атељеа су били пожаревачки сликари -аматери: ДрагаСтојковић – Четкин, Ђорђе Добричић и др.

Припремио З.Стокић