Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

1.12. 1920.

Воз за Малу Крсну

Први  децембар 1920. године,  у историји желеничког саобраћаја пожаревачког краја забележен је као дан када је успостављена веза између Пожаревца и Мале Крсне односно смедеревским краје. Тада је, наиме пуштена у јавни саобраћај пруга Пожаревац-Мала Крсна.


 1.12.1922.

   Одлазак Петра Максимовића

                  У Смедереву је умро Петар Максимовић, дипломирани правник, адвокат, политичар и министар правде  у Краљевини Србији. Један је од оснивача Народне радикалне странке у Смедереву и један од четири секретара на Првој главној скупштини јуна 1882. У Крагујевцу. Иначе, Максимовић је рођен у Пожаревцу (16.6.1852) где је завршио основну школу и полугимназију. Даље школовање је наставио у Крагујевцу и Београду.


4.12.1937.

Од преводиоца и писца до среског лекара и ратника

Умро је др Јован Ђокић (у Београду) чија је сахрана обављена на пожаревачком гробљу. Др Јован Ђокић,  срески лекар, окружни физикус, преводилац и писац, ратник и резервни санитетски пуковник рођенје7.маја 1853.у Ореовици где је завршио основну школу. Гимназију је похађао и завршио у Пожаревцу, а школовање наставио на правном факултету у Бечу. Током школовања заједно с аколегом А. Антићем превео јероман Жила  Верна ,,Путовање у средину земље“. Након проведене четири године на праву, напушта и уписује Медицински факултет који завршава у Бечу. Године1885. Учествовао је у Српско-  бугарском рату као лекар VII активног пука Дунавске дивизије. Био је срески лекар у Пожаревцу , а потом лекар срез амлавског у Петровцу на Млави (1894-1896).  После рата обављао је приватну лекарску праксу у Пожаревцу.


8.12. 1873.

Рођендан епископа Браничевске епархије Митрофона

У Будимпешти је рођен Митрофон (Рајић), епископ Браничевске епархије који је на то место изабран 30. 8. 1921, а харотонисан 29.јануара 1922. у Саборној цркви у Београду. Уредио је црквени живот у Епархији, помогао је богомољачки покрет, уредио је до сада једини „Шематизам Српске православне патријаршије“ по подацима, и „Јеврејски молитвослов“. Умро је 24. јанара 1930. године,  а сахрањен у пожаревачкој Саборној цркви.

Припремио З.Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content