1 strana_Layout 1Недељник “Реч народа” подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.


МИП снизио цене меса

meso MIP PozarevacМесна индустрија Пожаревац извршила је ових дана снижење цена месу. Цена свињског меса снижена је са 1.300 на 1.250старих динара по килограму, јунећег са 1.25о на 1.17о, а јагњетине са 1.400 динара на 1.300 динара.  Истовремено су снижене и цене изнутрица чије се смањење цена креће од 10 до 15 процената.

(„Реч народа“ у броју од 26.маја 1967. године) 


                       

  Дочекана и испраћена  Штафета младости

_20170523_141326Преко 3.000 грађана и омладинаца Пожаревца поздравило је у недељу, 18. маја носиоце Штафете младости који носе поздраве другу Титу поводом његовог 77. рођендана. На свечану трибину на Тргу ослобођења Штафету је донео омладинац Милоје Бркић, радник Грађевинског предузећа „Стиг“. Он је Штафету предао секретару ОК СК Милануи Станојевићу. Са свечаног митинга упућен је поздравни телеграм другу Титу са жељама за дуг живот и успешан рад. Штафетну палицу је са свечане трибине понела Горица Гојковић, ученица Учитељске школe.

(„Реч нариода у броју од 23.маја 1969.)


Кастелар у дефилеу на крунисању краља

 У свечаном дефилеу коњице на церемонији крунисања краља Петра Првог KatelarКарађорђевића, одлуком Управе ергеле „Љубичево“ учествовало је и грло, пастув Кастелар. Њега је лично одабрао краљ приликом посете Ергели, у пролеће 1904. године. Кастелар је био немирне, дивље нарави и пре крунисања краљ је морао свакодневно да га јаше како би се овај навикао на новог јахача.

Коњ је угинуо 25. маја 1912. године, а Управа „Љубичева“ одлучила је да га препарира у знак сећања на претходни догађај.

                                                                      Припремили З.Стокић и М.Перишић

Share.

Comments are closed.

Skip to content