2018-01-19T10:07:50+01:00 19. јануара, 2018. 10:07 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Рођен Бата Паскаљевић

(14.01.1923)

               У Пожаревцу је рођен Михајло – Бата Паскаљевић, филмски, позоришни и ТВ глумац. Након завршене гимназије одлази за Београд,  у КУД ,,Иво Лола Рибар“ и Академско позориште у Београду, а потом са групом младих глумаца своје место налази у тек основано Београдско драмско позориште. Бата 1950.постаје стални члан овог позоришта. Играо је разноврсне улоге у многим представама, међутим ускоро је показао изразите склоности ка ,,водвиљу“, једној врсти комике која му доносисве већу популарност. Своју филмску каријеру започиње комичном улогом 1950.у филму ,,Чудотворни мач“, а потом следи ,,Сумњиво лице“, ,,Дилижанса снова“… Врхунац у свету филма остварује улогом оца протагонисткиње у филму ,,Већ виђено“ 1987. Горана Марковића за коју је и био награђен на фестивалу глумачких остварења у Нишу. Бата је у току своје глумачке каријере одиграо 201 улогу у дугометражном, ТВ, ТВ кратком и кратком филму, ТВ серијама и мини серијама. Своје последње филмско остварење имао је у улози деде у ,,Диши дубоко“.


Колајна Рашићу

(15.01.1877)

                Краљ Милан Обреновић, доделио је Колајну за храброст у рату са Турцима Пожаревљанину Димитрију Рашићу, батаљонском командиру.


Прва реклама за стоматолошке услуге

 (15.01.1912)

Др Милан Димитријевић, санитетски капетан прве класе путем листа ,,Грађанин“ обавештава јавност да је специјалиста за болести зуба, десни и вилица. Ово је за сада једини податак да се неко од лекара у том времену бавио стоматологијом у Пожаревцу.


Отворена „Ђачка трпеза“

 (15.01.1936)

 У Женској раденичкој школи, Ћилимарској школи и Трикотажној школи које су биле смештене у згради Пожаревачког женског друштва (данас средње Медицинске школе) отворена је Ђачка трпеза у којој су се бесплатно хранила 32 најсиромашнија ученика. На спрату зграде се налазио ђачки интернат са 50 кревета, а зграда је рађена по пројекту  арх. Светислава М. Симића.

                                                                                                                                             Припремио: Зоран Стокић