2018-02-09T10:33:09+01:00 9. фебруара, 2018. 10:33 |

В Р Е М Е П Л О В

Недељник „Реч народа“ овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Премијера „Хасанагинице“ у пожаревачком Народном позоришту

  1. фебруар 1951.

 У Народном позоришту у Пожаревцу изведена је премијера представе ,,Хасанагиница“. Редитељ је био Мирољуб Милановић, сценографију је урадио Часлав Павловић, а главне улоге биле су поверене Деси Димитријевић и Божи Којићу и др.


 У Нишу преминуо Епископ Браничевске епархије

  1. фебруар 1975.

 У Нишу је умро и сахрањен у Саборној цркви, Епископ Браничевске епархије др Јован (Илић), световно Јордан А. Илић.  Јован је био Епископ Браничевске епархије након смрти Епископа Митрофона (Рајића) у времену од 23. јануара 1932. до 7. октобра 1934.  За време управљања у Пожаревцу покренуо је лист ,,Браничевски весник“ и спровео је црквену организацију на основу новог Устава Српске Православне Цркве. После Пожаревца био је Епископ у Нишкој епархији.


У пожаревачком затвору преминуо Васа Пелагић

  1. фебруар 1899.

У Пожаревцу је умро учитељ, публициста, лекар и један од најзначајнијих представника утопијског социјализма код нас, Васа Пелагић. Рођен је 1833. године у Горњем Жабару, данашњем Пелагићеву, а након основне школе и гимназије уписао је Богословију у Београду и 1860. године постао учитељ у српској основној школи у Брчком, где је основао једну од првих српских читаоница у Босни. Отишао је потом у Русију и на Московском универзитету две године слушао предавања из историје медицине и политичке економије, да би се након тога обрео у Бањалуци и постао управитељ Српско-православне богословије. Објавио је и више књига у вези са реформом школске наставе ради ширења просвете у народу, а примио је и архимандритски чин. Због свог деловања и под оптужбом да критикује турски режим убрзо је прогнан у Малу Азију, одакле се спасао 1871. године и преко Русије дошао у Србију. Ту је учествовао у раду Уједињене омладине српске и покрету Дружине за ослобођење српства на Цетињу, те је због сукоба са влашћу отишао у Нови Сад, а потом је боравио и у Грацу, Прагу, Трсту и Цириху. У том периоду се више упознао са идејама социјализма, па се по повратку у Србију, пошто је претходно учествовао у Босанском устанку 1875. године, све више ангажовао у ширењу тих идеја, сарађивао у социјалистичким листовима и настојао да се оснује Социјалистичка партија Србије, све време пишући и објављујући књиге. Због тога је био протериван у Румунију и Бугарску, затваран у лудницу, да би на крају умро у пожаревачком затвору и био тајно сахрањен на затворском гробљу. Данас је вероватно најпознатија књига Васе Пелагића „Стварни народни учитељ“, а име овог човека поред његовог родног места и улице у главном граду, носе и многе образовне и културне установе код нас.


 У Начелству промовисана књига Мирољуба Поповића

 6.фебруар 1998.                          

 Промоција књиге ,, Они које смо бодрили“ аутора Мирољуба Поповића,  промовисана је а лепом свечаношћу у свечаној сали Начелства.


   „Житостиг“ прославио славу пекара

  1. фебруар 1998.

Колектив ,,Житостига“ Пожаревац на свечан начин прославио је славу пекара Св. Атанасије Велики и обележио још једну успешну годину за собом.