Недељник “Реч народа” овом рубриком подсећа на давно прохујала времена пожаревачке вароши. Прелиставајући стару штампу и пожутеле фотографије, сарадници наше Редакције проналазе познате и мање познате занимљивости које су обележиле једно време и у овом својеврсном времеплову старије читаоце подсећају, а млађе упознају са личностима и догађајима који су били саставни део тадашње свакодневице.

Први гинеколог у Србији

15.фебруар 1855.

           У Пожаревцу је рођен први гинеколог у Србији, др Никола ХаџиНиколић.  Медицински факултет је завршио 1882. У Берлину. Доласком у Србију, рад започиње 1886. У Општој државној болници у Београду и тај период се може сматрати почетком специјалистичког рада у гинекологији и акушерству. Објавиоје 24 рада.Током балканских ратова радио је  упожаревачкој резервној војној болници, као хирург. Маја 1913. Премешта се за Зајечар, потом одлази у Петровац на Млави, а марта 1915. долази у Пожаревац. На путу серазболео, распоређен је да прими одељење пегавог тифуса у пожаревачкој војној болници, али15.априла те године умире од ове болести.


Рођен боксерски репрезентативац Мирковић

  1. фебруар 1958.

Сретен Мирковић, боксер БК ,,Млади радник“ изПожареваца, рођен је 15. фебруара у Приштини. Своју значајну каријеру почео је да гради управо у БК ,,Млади радник“ из Пожаревца сатренерима Владимиром Станисављевићем и Благојем Вујчићем познатијим као ,,Блага дебели“. Био је боксер полувелтер категорије са 63,5кг.  Прошао је свечетири категорије, а каријеру завршио у средњој категорији са 75 кг. У својој боксерској каријери дугој 26 годинаимао је 480 победа од тога 300 су завршене нокаутом ,а 18 поразом. Последње мечеве 1996.имаоје  у Горњем Милановцу и Трстенику и оба је победио нокаутом. Најпознатији Сретенов меч био је 1979. у Келну на првенству Европе када је освојио сребрну медаљу, после пораза у финалном мечу од Ернеста Милера. Са 36 година, а на наговор Слободана и Тадије Качара напушта аматеризам и прелази у професионални бокс.  Од укупно 12 мечева у 11 јепобедио, а у једном је било нерешено. Последњу титулу освојио је 1987. На појединачном првенству Југославије  у  Ваљеву. Његови успеси су, поред сребрне медаље  у Келну и проглашење у Пули исте године за најбољег спортисту СФРЈ, потом двоструки јуниорски победник Балкана, двоструки победник јуниорског првака Југославије, освајач две ,,Златне рукавице” 1981. и 1987. и ,,Београдског победника” 1985.  За свој допринос спорту, 26.јануара 1997.одстране Браничевског округа и Спортског савеза Општине Пожаревац проглашен је за живу легенду спорта Браничевско гокруга, а 26.јануара 2000. за најбољег боксера XX века Браничевског округа.


Рођен добротвор Сава Јовановић

  1. фебруар1842.

Рођен је задужбинар Сава А. Јовановић, трговац, од оца Арсе, абаџије, и мајке Круне, кћери Стевана Добрњца, кнеза над Моравском кнежевином током II Српског устанка. Сава је добро схватао проблем ешколства у Пожаревцу,па је тестаментом који је саставио 4.јануара 1906. завештао 20.000 динара за изградњу школске зграде на земљишту које је доделио општини  (данас ОШ „Свети Сава“, раније „Његош“), потом стамбену зграду у којој јестановао, а то је бивша Штампарија ,,Просвета“, два локала на некада Пилићарској пијаци , затим петл окала у Дубровачкој улици (данас Табачка чаршија), једну пекару и два локала наслоњена на пекару, Велику зграду на Малој пијаци у којој су се продавали млински производи из млина Жив. Т. Величковића и синова из Кличевца  (данас је ту Пословни центар ,,Речн арода“) и још пар локала до угла Таковске улице.


 Пробна производња Бамбија

  1. фебруар1967.

 Фабрика дечјег кекса,,Бамби“ у Пожаревцу отпочела је пробну производњу годишњег капацитета 300 вагона.  Пласман је углавном обезбеђен на домаћемтржишту, а око 100 вагона продатоје у неколико европских држава.

                                                                                                                                                      Припремио З. Стокић

Share.

Comments are closed.

Skip to content